Homebass Foundation verbindt danceliefhebbers met daklozen

Homebass Foundation verbindt danceliefhebbers met daklozen

(Foto: David Vis) David Vis (links) heeft zijn kleding aan zijn dakloze vriend (rechts) gedoneerd.

David Vis (27) en Stefan Beek (25), in het nachtleven beter bekend als deejay-duo Children of Valis, zijn samen met Robert-Jan Glas (38) initiatiefnemers van het Amsterdams-Nijmeegse Homebass Foundation. Een stichting die zich inzet voor dak- en thuislozen in Nijmegen en Amsterdam. Met een collectief van cultuurmakers, ondernemers en maatschappelijke werkers ontwikkelen zij kleurrijke events en campagnes om daklozen een gelijkwaardig bestaan te bieden. Een van die projecten heet Back2Back. Danceliefhebbers kunnen een van hun stijlvolle outfits doneren, waarna daklozen de gelegenheid krijgen om een van de gedoneerde outfits uit te kiezen. David maakte wat tijd voor ons vrij om een aantal vragen te beantwoorden over de stichting en het project.

Wat bracht jullie op het idee om Homebass Foundation te starten? 

“Het is ontstaan vanuit het Nijmeegs dance overleg. In dat overleg kwamen we erachter dat wij als dancepartijen een hele sterke stem hebben onder jongeren en jongvolwassenen. En dat willen wij weer inzetten om deze groep mensen maatschappelijk te activeren. Ons doel is dan ook om samen met onze danspartners ervoor te zorgen dat er een waardevolle verbinding komt tussen de dancecultuur en daklozen.”

Waarom willen jullie daklozen stylen met maar één bepaalde outfit? 

“In de praktijk moeten daklozen het vaak doen met goedbedoelde afdankertjes. Mensen ruimen hun kledingkast op en doneren items die ze niet meer hoeven aan de opvang. Met back2back willen we daklozen de kans geven om een complete stijlvolle outfit uit te kiezen. We vragen donateurs dan ook niet om heel veel kleding op te sturen, maar gewoon een outfit die ze zelf ook nog zouden dragen. Denk aan een toffe broek met een bijpassend T-shirt en een trui of vest.”

Jullie willen een waardevolle verbinding tussen de donateur en een dakloze maken door duo-foto’s, hoe werkt dat precies? 

“Inderdaad. We vragen de donateur, voordat hij of zij de kleren opstuurt, om een foto te maken waarin de persoon de outfit zelf draagt. Als de dakloze een outfit heeft uitgekozen trekken zij die zelf aan en maken wij daar een foto van. Vervolgens sturen wij die foto weer naar de donateur. De donateur en de ontvanger delen blijkbaar een bepaalde stijlvoorkeur, dat verbindt mensen met elkaar. Net zoals je een verbinding met iemand voelt als je van dezelfde muziek houdt.”

Wat willen jullie bereiken met die duo-foto’s?

“Door die foto’s willen wij laten zien dat dak- en thuislozen niet heel veel anders zijn dan anderen. Daklozen kampen vaak met een stigma. Het is iemand met een blik bier en slordige kleding. Wij weten dat dit niet zo is. Dat stigma willen wij doorbreken door te laten zien dat wanneer twee mensen dezelfde outfit aan hebben je niet eens zal zien wie dakloos is en wie niet. Iedereen gelijkwaardig.”

Waar staat jullie naam Homebass eigenlijk voor, moet ik het zien als ‘home’ in de zin van ‘een thuis hebben’ en de ‘bass’ van het nachtleven en de dancecultuur? 

“Ja, exact. We willen zorgen voor een thuisbasis en dat bouwen we met kracht van de dance. Vandaar de koppeling Homebass met dubbel ‘S’ van ‘bassline’.”

Jullie hebben een doel gesteld om voor de kerst nog 500 daklozen te restylen, gaat dat lukken? 

“Ja, ik denk het wel. We hebben inmiddels al 200 aanmeldingen. De kerst zit er wel al heel erg aan te komen dus we moeten er wel vaart achter zetten. We merken ook dat het een beetje spannend is met vertragingen van de pakketdienst die het behoorlijk druk heeft. Maar ik denk dat we wel voor de kerst 500 daklozen van een verse outfit kunnen voorzien.”

Waar vinden jullie al die daklozen, werken jullie nog samen met andere maatschappelijke organisaties? 

“We hebben inderdaad contact met de Iriszorg in Nijmegen en in Amsterdam de Regenboog Groep. Zij hebben veel cliënten die daar langskomen op de dag- of nachtopvang. Zij hebben dus veel contact met de daklozen. In samenwerking met deze partijen zorgen we dat deze actie verspreid wordt onder de dak- en thuislozen. We moeten nog wel even kijken hoe we het gaan promoten. Misschien wel met posters, zoals wij normaal een feest zouden promoten, op de opvang.”

Denk je dat de daklozen blij zijn met een stijlvolle outfit?

“Ik denk het wel, we hebben het ook al uitgeprobeerd. Stefan en ik hebben allebei een outfit gegeven aan twee van onze dakloze vrienden in Amsterdam bij de Regenboog Groep. Ze waren er allebei super blij mee. De complete outfit zorgde voor enorme waardering.”

Jullie doen het nu in Nijmegen en Amsterdam, willen jullie het nog verder uit gaan breiden?

“Ja, eigenlijk moet je het nu zien als een soort pilot. We gaan nu kijken naar hoe het aanslaat en wat het resultaat wordt. En als alles goed ontvangen wordt bij iedereen is het vrij makkelijk om het te gaan opschalen. Onze ambitie is zeker om dit door te pakken en om duizenden daklozen te helpen.”

Hebben jullie nog meer projecten in de wacht staan?

“Ja, zeker! Er komen veel nieuwe projecten aan. Ik zal er eentje kort uitlichten. Samen met (ex-)daklozen en deejays gaan we een audiovisueel concert organiseren. Dit programma noemen we Unhoused en zal begin 2021 in première gaan.”

Jullie doen heel veel goede en leuke dingen met daklozen samen, van nieuwe outfits tot aan muziek maken. Maar uiteindelijk komen zij toch weer op straat te staan. Hebben jullie hier dan ook iets voor bedacht? 

“Ja, dat klopt. Dat is waar. Projecten als back2back en Unhoused zorgen vooral voor awareness en verbinding. Het grotere doel is om het talent dat onze eventindustrie rijk is in te zetten om daklozen te kunnen huisvesten in nieuwe, warme en kleurrijke werelden. Daar werken we hard aan achter de schermen. Later meer!”

Dus ik moet Back2Back en Unhoused eigenlijk zien als een als een soort opstapje naar wat groters? 

“Ja, precies!”

Aanmelden voor het project back2back kan nog tot en met 9 december via: www.homebassfoundation.com/back2back

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Goed bezig mannen,

    Sterk idee, zeker omdat de koppeling tussen 2 individuen, dus 2 mensen een sterk effect heeft op de connectiviteit. En connectie is wat vaak verloren is gegaan in de huidige tijd. Wens jullie veel succes met de actie, ook na de kerst.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *