Toiletten tekort in steden door gesloten horeca

Toiletten tekort in steden door gesloten horeca

NIJMEGEN- Naar de stad gaan om te shoppen en dan erg nodig naar de wc moeten? Normaal is dat geen probleem, maar met de gesloten horeca door de corona-pandemie is dit moeilijker. De Maag Lever Darm Stichting toont aan dat gemeenten afhankelijk zijn van de horeca voor toilet aanbod.

Op 19 november was het wereld toilet dag. Op deze dag kwam de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de HogeNood app met een lijst van hoe toilet vriendelijk gemeenten zijn. Omdat de horeca door de corona-crisis dicht moest gaan, zijn er voor mensen die in de stad zijn een stuk minder gelegenheden om naar de toilet te gaan. In Nijmegen zijn er weinig openbare toiletten aanwezig, terwijl er redelijk veel mensen wonen. Dat is ook de reden waarom Nijmegen niet hoog staat op de lijst.

Er zijn een aantal indicatoren waar HogeNood rekening mee houdt met het rangen van de gemeenten. Zo zijn de meeste punten te verdienen met het aantal inwoners per toilet. Dan krijg je ook nog meer punten als de toiletten voor meerdere geschikt zijn. Een keer per jaar komt HogeNood samen met de Maag Darm Lever Stichting met een ranglijst van alle gemeenten, en dit jaar vergelijken ze het ook met wanneer de horeca wel open is. Súdwest Fryslând is de gemeente die het beste scoort op openbare toiletten terwijl de horeca gesloten is. Rotterdam is scoort het beste als de horeca open is. Nijmegen staat op plek 58.

Mensen die een probleem hebben met hun maag of darmen, hebben natuurlijk wel openbare toiletten nodig in deze tijd van corona, want anders zouden ze de stad niet meer in kunnen omdat ze naar de toilet moeten. Wat doet Nijmegen hieraan? Op het plein 44 zijn er tijdelijke toiletten geplaatst uit initiatief van Het Huis van de Binnenstad om het centrum toegankelijk te houden voor ouderen en bezoekers met blaas- en darmproblematiek. Verder zijn er een aantal toegankelijke toiletten in verschillende openbare gebouwen en winkelcentra. 

De gemeente Nijmegen heeft wel laten zien dat ze de toiletten gelegenheid willen vergroten in het centrum. ¨Zo is op de gemeentesite en de HogeNood app opgenomen waar openbare en andere toegankelijke toiletten te vinden zijn. Daarnaast is er een actie gehouden om onze horeca te motiveren om hun toiletten open te stellen voor bezoekers zonder daar een consumptie voor te eisen¨ aldus Vincent Meijers, senior beleidsmedewerker openbare ruimte. 

Voor mensen die naar het centrum gaan en nodig naar de toilet moeten is er in Nijmegen genoeg plek. Hoewel er problemen waren aan het begin van de pandemie zijn er inmiddels oplossingen hiervoor bedacht door de gemeente Nijmegen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *