Scholen kleuren paars

Scholen kleuren paars

NIJMEGEN- Scholen kleuren vandaag 11 december 2020 weer paars, het is namelijk paarse vrijdag. Paarse vrijdag is een dag waar actie wordt gevoerd door de GSA (Gender & Sexuality Alliance).

Elke tweede vrijdag van december kleuren scholen paars. De GSA zet zich op deze dag in om seksuele- en genderdiversiteit de norm te maken. Het is een dag om te praten over lgbtq+ en leden van de lgbtq+ community het gevoel te geven dat ze gezien en gehoord worden.

“Jij als persoon bent een feestje en een feestje hoor je te vieren” zo laat paarsevrijdag.nl weten. “Ook als jij een andere seksuele- of gendervoorkeur hebt.” Daarom zijn er lespakketten voor scholen, zodat er meer gepraat kan worden over lgbtq+. Niemand zou namelijk gepest of uitgesloten mogen worden voor wie ze zijn of op wie ze verliefd worden. De montessorischool in Nijmegen doet ook mee aan paarse vrijdag en ze hebben dan ook een heel programma voor deze dag in elkaar geknutseld. Zo komt er een Russische LGBTQ+ activiste om te vertellen over haar ervaringen, er zijn LGBTQ+ short filmpjes en je kan cupcakes kopen of je nagels laten lakken. Door dit soort activiteiten laat de GSA zien dat kinderen zichzelf kunnen en mogen zijn, op basisscholen, middelbare scholen en het hoger onderwijs.

Zo vertelde A. een studente aan de hogeschool in Nijmegen die graag anoniem wilde blijven, dat paarse vrijdag een belangrijke dag is, ook voor mbo’s, hbo’s en universiteiten. “Wij leven in een maatschappij waar lgbtq+ zijn normaler wordt. Toch worden er nog veel mensen die lgbtq+’er zijn gediscrimineerd of gepest, zelfs op mbo’s, hbo’s en universiteiten. Je studententijd is een periode waarin je jezelf mag zijn en je eigen seksualiteit en genderidentiteit zou mogen ontdekken. Dat moet wel in een veilige omgeving. Daarom is het fijn dat steeds meer scholen meedoen aan paarse vrijdag en de school paars laten kleuren. Zodat lgbtq+’ers zien dat ze er niet alleen voor staan. Ik zelf merk ook dat het mijn dag beter maakt als ik zie dat scholen meedoen en laten zien dat ze er voor ons zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *