Meer dan twee ton aan subsidies voor de Nijmeegse cultuur 

Meer dan twee ton aan subsidies voor de Nijmeegse cultuur 

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen heeft deze week besloten welke culturele projecten in Nijmegen een subsidie zullen ontvangen. Voor het eerst is een deel van het subsidiebedrag gereserveerd voor initiatieven die speciaal zijn gericht op urban genres.  

De commissie Groei. geeft de gemeente advies over de cultuursubsidies en beoordeelde de laatste tijd maar liefst 42 aanvragen. Van de 42 organisaties krijgen er uiteindelijk 24 de subsidie of een deel van de subsidie die ze aan hebben gevraagd. In totaal zal er zo’n 233.000 euro over hen worden verdeeld. 

Een van die 24 organisaties is de theatergroep Piepschuim. “Daar zijn we ontzettend gelukkig mee.” Vertelt lid van de theatergroep Robbert Koekoek. Normaal kwamen ze rond door op te treden maar door het coronavirus is dat niet meer zo vanzelfsprekend. De subsidie zorgt ervoor dat zij zich kunnen focussen op hun nieuwe voorstelling die ze willen ontwikkelen.  

Naast de subsidies voor culturele projecten is er ook een subsidieregeling Meerjarige Culturele Programma’s. De commissie Groei. heeft dit jaar geadviseerd om een deel van dit geld te reserveren voor urban initiatieven om deze te professionaliseren en te verduurzamen. Daarbij adviseren ze een subsidie van 85.000 euro voor een nieuw platform: Hiphop Mansion 

In dit platform worden verschillende disciplines binnen urban ontwikkeld voor een breed publiek. Het doel is om een fysieke plek voor hiphop te bemachtigen in het Nijmeegse culturele landschap. Onder leiding van een artistiek team zal een programma-aanbod worden opgezet bestaande uit cursussen, talenten-trajecten, projecten en producties.  

Helaas zijn er ook een aantal aanvragers die geen subsidie ontvangen. De commissie Groei. zegt in hun adviesrapport dat een aantal aanvragers niet of in mindere mate thuishoort in de regeling. Ook vinden ze het subsidieplafond voor Culturele Projecten laag, zeker gezien de coronaperiode. Soms moeten er dan harde keuzes worden gemaakt. Volgend jaar kunnen organisaties vanaf 1 september weer een culturele subsidie aanvragen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *