Een luisterend oor voor studenten, maar geen advies

Een luisterend oor voor studenten, maar geen advies

(Foto door Rein Wieringa) Oprichters Thomas (links), Sem (midden) en Sam (rechts) van Frisse Gedachtes

Veel studenten hebben last van mentale gezondheidsproblemen. En dan krijg je het jaar 2020: het begin van de anderhalve metersamenleving, online lessen, niet mogen stappen en ga zo maar even door. Jeugdvrienden Sem, Thomas en Sam (22) richtten in augustus dit jaar Frisse Gedachtes op. “Vooral voor ondersteuning als een student even niet lekker in zijn of haar vel zit.”

Het was eind maart en Nederland ging in eerste lockdown. De jongens merkten dat het virus veel problemen met zich mee zou brengen en wilden iets doen wat zou kunnen helpen in deze tijd. Na een brainstormsessie besloten zij Frisse Gedachtes op te richten. “Dit platform leek ons het meest nodig dus zijn we het verder gaan uitwerken”, vertelt Sem.

Studenten die eenzaamheidstress of een vorm van druk ervaren kunnen bij het platform terecht. Ze kunnen, na aanmelding op de website, gratis en anoniem chatten met een buddy naar keuze bestaande uit psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen.

“Natuurlijk heeft corona een rol gespeeld in de oprichting van het platform, maar we hadden altijd al het idee om iets te gaan beginnen.”

Sem van der Linden – Frisse Gedachtes

De buddy’s zijn dus geen psychologen. “Ze mogen geen adviezen geven. Het is puur als luisterend oor”, benadrukt Sem. Wel is het verplicht voor buddy’s de 113-traning zelfmoordpreventie en een onlinetraining van Frisse Gedachtes gevolgd te hebben. Daarnaast krijgen ze een informatiedocument waarin staat vermeld wat wel en wat niet te doen in een gesprek. “Dat is eigenlijk een handvat voor de buddy’s.”

Wanneer een buddy merkt dat de klachten van een student te heftig zijn, kan de buddy bij Tim en Mats aankloppen voor advies. Tim en Mats zijn twee master psychologiestudenten die naast hun studie en Frisse Gedachtes ook werken bij de Kindertelefoon. En wanneer Tim of Mats in een moeilijke situatie terecht komt, kunnen zij hun vraag doorspelen naar een studentpsycholoog die hun dan weer zal helpen. Sem: “Dit is echter géén therapie, maar puur advies. Onze buddy’s verwijzen alleen naar de huisarts, omdat de huisarts altijd de eerste doorverwijzing moet zijn bij te ‘heftige’ gevallen.”

“Eenzaamheid is onder jongeren een groot probleem tegenwoordig. Het is niet goed als zij dat alleen maar voor zich blijven houden. Frisse Gedachtes is er om te zorgen dat studenten niet bang zijn om hun verhaal te doen. Openstellen is juist heel belangrijk.”

Sem van der Linden – Frisse Gedachtes

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat jongeren met mentale gezondheidsproblemen een steeds groter probleem is. De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Uit recentelijk onderzoek van I&O Research, waar 2.290 Nederlanders van boven de 18 jaar aan meewerkte, blijkt dat maar liefst 69% van de jongeren zich door deze crisis eenzamer voelt dan voorheen.

Naast de buddygesprekken organiseert Frisse Gedachtes samen met andere soortgelijke initiatieven evenementen omtrent eenzaamheid, stress of druk. Tijdens zo’n evenement worden gastsprekers uitgenodigd hun verhaal te komen doen op de universiteit. Dit kunnen studenten zijn die te maken hebben gehad met mentale problemen, maar bijvoorbeeld ook een hoogleraar psychologie die eenzaamheid onder jongeren analyseert. Hiermee willen de jongens van Frisse Gedachtes de problemen onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

Inmiddels zijn er negentien actieve gesprekken en veertien met succes afgerond. Een mooi aantal om tevreden over te zijn volgens Sem. Momenteel staan er dertig buddy’s op de website waar studenten terecht kunnen. Daarnaast staan er nog zo’n vijftig buddy’s op de wachtlijst.

Aanmelden voor een (anoniem) gesprek of buddy worden? Klik dan hier

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *