Politie gaat tijdens jaarwisseling niet op zoek naar ‘te volle’ woonkamers

Politie gaat tijdens jaarwisseling niet op zoek naar ‘te volle’ woonkamers

(Foto door pxhere.com)

NIJMEGEN – De politie Nijmegen heeft laten weten niet op zoek te gaan naar te volle woonkamers tijdens de jaarwisseling. Oud en nieuw zal dit jaar anders dan normaal zijn. Het kabinet probeert met een landelijk vuurwerkverbod en een harde lockdown de besmettingscijfers zo laag mogelijk te houden en de druk op de zorg te ontlasten.

“De prioriteit ligt bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan geweld tegen hulpverleners of vernielingen”, zegt Jeroen Schwarte, politiechef in Nijmegen. “Dat wil overigens niet zeggen dat we andere incidenten negeren. Daar waar het kan treden we uiteraard ook op vanuit de wet tijdelijke maatregelen corona.”

De politie is al vroeg in het seizoen gestart met het voorbereiden op de jaarwisseling. Dit doen zij in samenwerking met verschillende kernpartners, in het bijzonder de gemeente Nijmegen. Er wordt voorbereid op verschillende scenario’s. De politie doet verder geen uitspraak welke scenario’s behandeld zijn. “Dat is operationele informatie en onderdeel van onze voorbereiding”, aldus Schwarte.

Net als in veel andere steden zal ook in Nijmegen de capaciteit op de politieteams deze jaarwisseling worden opgeschaald. Exacte aantallen worden door de politie niet naar buiten gebracht.

Ook wijkagent Hans Zweers bereid zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Hij houdt er rekening mee dat er ongetwijfeld een groep mensen zal zijn die zich niet aan de regels gaat houden en is daarom blij dat er meer politiemensen op de been zijn. “Meer mensen op straat betekent ook meer ogen en oren, maar ik heb niet de illusie dat wij alles gaan pakken.”

Vorig jaar zijn tijdens de jaarwisseling 1300 vuurwerkongevallen geregistreerd, waarvan 385 op de spoedeisende hulp, zo staat beschreven in een rapport van VeiligheidNL. Naast die ongevallen meldt de Landelijke Politie, in het rapport Jaarwisseling 2019-2020 Landelijk Beeld, dat er vorig jaar 9335 politiegerichte incidenten zijn geweest, waarbij 356 aanhoudingen zijn verricht.

Het landelijke vuurwerkverbod van dit jaar moet ervoor zorgen dat deze cijfers niet weer gehaald worden. En dat uiteindelijk de druk op de ziekenhuizen niet nog verder toeneemt. Maar in de aanpak van de politie verandert dat niets. “Dat er dit jaar sprake is van een algeheel vuurwerkverbod is weliswaar nieuw, maar in onze aanpak is feitelijk niets veranderd. De politie treedt altijd op tegen strafbare feiten”, aldus Schwarte.

Zweers laat weten dat de politie, naast de gemeente, ook nauw samenwerkt met jongerenwerkers en straatcoaches. Deze worden in de voorfase en op oudejaarsavond ingezet om jongeren van de straat te houden. Ook benadrukt de wijkagent dat het mogelijk een voordeel kan zijn dat de horeca dit jaar gesloten is. “Het is alleen afwachten wat mensen in de thuissituatie of openbare weg gaan doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *