“De gemeentes willen wel, alleen de Tweede kamer niet.”

“De gemeentes willen wel, alleen de Tweede kamer niet.”

NIJMEGEN- De burgemeester van Nijmegen heeft samen met vier andere gemeentes laten weten dat de tijd dringt en er snel vluchtelingen van onder andere kamp Moria opgevangen moeten worden in Nederland. Dat bleek uit een brief die naar de staatssecretaris is gestuurd.

De burgemeesters van Nijmegen, Arnhem, Groningen, Leiden en Amsterdam hebben op vrijdag 20 november in een brief aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid laten weten dat de tijd dringt en dat ze vluchtelingen uit kampen zoals Moria op willen gaan vangen binnen de gemeentegrenzen. De oproep om vluchtelingen op te gaan halen is alleen maar ernstiger geworden nu er brand is geweest in Moria en de winter eraan komt.

Stichting WeGaanZeHalen en Stichting Vluchteling zijn al langere tijd bezig met hulp voor vluchtelingen. Zo stuurde stichting WeGaanZeHalen op vijf oktober een leeg vliegtuig naar de Griekse vluchtelingenkampen. Helaas mocht het vliegtuig niet landen in Lesbos. Ik sprak met Johannes van den Akker een van de organisatoren van stichting WeGaanZeHalen. Hij vertelde dat de gemeentes goed onderweg zijn, maar het niet bij alleen deze brief mogen laten. “Geef een signaal af en laat duidelijk merken dat de gemeentes ook echt vluchtelingen op willen vangen.” Hij is blij dat de gemeentes nu aan de Tweede Kamer laten zien dat er iets veranderd moet worden. “De gemeentes willen namelijk wel, alleen de Tweede Kamer niet.”

Ook sprak ik met Arno, een van de vrijwilligers die werkzaam is bij VluchtelingenWerk. Hij helpt vluchtelingen in het vinden van een baan, huis en het spreken van de taal. Hij is blij dat er eindelijk een signaal komt vanuit de gemeentes. De situatie in Lesbos is vreselijk en Nederland, maar ook andere Europese landen moeten snel in actie komen. Stichting Vluchteling is al jaren bezig met hulp voor vluchtelingen, naast Lesbos zijn ze actief in Venezuela, Congo en Bangladesh. Ze regelen medische zorg, drinkwater en voedsel. Zo vertelde Arno dat al helemaal door COVID-19 deze hulp zo belangrijk is. Nederland moet samen met andere landen van over de hele wereld stappen gaan zetten om vluchtelingen op te gaan vangen. Dat de gemeentes nu de eerste stap zetten is dan ontzettend belangrijk.

Toch is niet iedereen blij met de brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Zoals Jan, iemand die duidelijk liet merken dat vluchtelingen terug moeten naar hun eigen land. “Nederland is het land voor Nederlanders en niet voor moslims.” vertelde Jan. Stichting WeGaanZeHalen waren volgens hem mensensmokkelaars en hij vond dat je er zelf voor koos als je in die kampen dood ging door de honger of de kou. Wel kwam hij wat tegenstrijdig over. Hij vond dat de VVD slecht aan het handelen was. “Haal die vluchtelingen naar Nederland of doe niks, niet een beetje.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *