Nijmeegse jaarwisseling relatief rustig verlopen

Nijmeegse jaarwisseling relatief rustig verlopen

Foto door pexels.com

NIJMEGEN De politie kan terugkijken op een fijne jaarwisseling. Hier en daar moest door agenten even het gesprek worden gevoerd als een vuurtje té enthousiast dreigde te worden. “Dergelijke contacten verliepen zeer gemoedelijk.”

Op vrijdagochtend 1 januari rond half 11 beëindigde de politie een illegaal feest aan de Lijnbaanstraat in Nijmegen. “Dit is het meest opvallende incident geweest”, zegt politiewoordvoerder Simen Klok. Er waren zo’n dertig personen aanwezig. Er werd geen afstand werd gehouden, daarom probeerde een deel van de feestvierders te ontkomen. Dat lukte niet: de agenten hebben iedereen bekeurd en weggestuurd.  

Ruben Vermeulen, wijkagent in het Waterkwartier, zegt op Facebook de nacht bijzonder goed beleefd te hebben. “Wat de collega’s vooral opviel, was het prettige contact met de wijkbewoners. Ook in het Waterkwartier werd er (illegaal)vuurwerk afgestoken, maar dat werd niet tegen politie of hulpverleners gebruikt en daar ben ik heel blij mee.” 

Ook het vuurwerkverbod heeft zijn vruchten afgeworpen. Het landelijke aantal vuurwerkslachtoffers daalde met 70%, dat blijkt uit een onderzoeksrapport van VeiligheidNL. “We zijn blij te zien dat het vuurwerkverbod heeft geleid tot een forse daling van het aantal vuurwerkslachtoffers. Daarnaast blijkt dat het verbod gelukkig geen verschuiving naar het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk heeft veroorzaakt”, zegt Birgitte Blatter, manager onderzoek bij VeiligheidNL. 

Dit jaar zijn er bijna vierhonderd patiënten behandeld op de Spoedeisende Hulp-afdelingen en huisartsenposten.  “Toch vinden we het aantal van 400 vuurwerkgewonden dat op de Spoedeisende Hulp of huisartsenpost terecht is gekomen nog best hoog, aangezien het vuurwerkverbod”, aldus Blatter. Drie personen, afkomstig uit veiligheidsregio Gelderland-Zuid, hebben vuurwerkletsel opgelopen. 

De brandweer moest in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid 121 keer uitrukken. Dat aantal is lager dan de 156 keer van het voorgaande jaar. Vooral na middernacht was er in de hele regio sprake van kleine brandjes. Er zijn vijftien autobranden geblust. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *