RijnWaalpad eindelijk veilig door aanleg rotonde

RijnWaalpad eindelijk veilig door aanleg rotonde

(Foto: Franka Büchi) Het gevaarlijke oversteekpunt van het RijnWaalpad in Bemmel.

 

BEMMEL/RESSEN – Het RijnWaalpad wordt eindelijk veiliger gemaakt voor fietsers door de aanleg van een rotonde en 350 meter aan fietspad. Dit gevaarlijke oversteekpunt heeft al twee dodelijke ongevallen veroorzaakt.  

 

Het RijnWaalpad is een snelfietsroute tussen Nijmegen, Elst en Arnhem en bestaat pas zeven jaar. Echter heeft deze route daar zeven jaar lang een gevaarlijke oversteeksituatie teweeggebracht.  Deze gevaarlijke situatie ontstaat doordat fietsers 300 meter parallel aan de drukke Ressensestraat moeten fietsen en deze ook nog moeten oversteken. De Ressensestraat is de belangrijkste verkeersroute tussen Bemmel en Nijmegen. De gemeente Nijmegen meldt dat er al verschillende ongevallen zijn ontstaan bij deze oversteeksituatie waarvan twee met een dodelijke afloop.   

 

Op de rest van de fietsroute hoeft de fietser zich amper druk te maken over het autoverkeer want de fietser heeft altijd voorrang. Alleen bij dit oversteekpunt moeten fietsers flink op de rem trappen. De gemeente Lingewaard laat weten dat ze de kruisingen inmiddels veiliger hebben gemaakt door de voorrangssituatie te wijzigen. Overstekende fietsers moeten in het vervolg voorrang geven aan het verkeer op de Ressensestraat. Daarnaast meldt de gemeente dat ze de wegversmalling op de Ressensestraat ter hoogte van de Woerdsestraat hebben weggehaald voor meer overzicht, dit is voor nu een tijdelijke oplossing.  

 

‘Ondertussen zoeken we naar een definitieve oplossing voor de kruising, waarbij fietsers op het RijnWaalpad kunnen doorfietsen,’ meldt de gemeente op haar website. Er is onderzocht of er andere oplossingen dan een kruising mogelijk en betaalbaar zijn. Er zijn verschillende oplossingsrichtingen met omwonende, de Fietsersbond Nijmegen en de provincie Gelderland besproken waaronder stoplichten en een dure tunnel. Uiteindelijk is er voor de rotonde gekozen. De rotonde zorgt ervoor dat de snelheid van het autoverkeer mindert, een rotonde is overzichtelijk en betaalbaar.  

 

Daarnaast wordt er ook 350 meter aan nieuw RijnWaalpad door de weilanden heen aangelegd. Zo hoeven fietsers niet meer parallel aan de drukke Ressensestraat te fietsen en nu hoeft daar geen tweerichtingsfietspad te komen om twee oversteken te voorkomen. De kosten bedragen naar verwachting 1,5 miljoen euro. Volgens de gemeente Lingewaard wordt de blijvende oplossing verwacht in 2022.  

 

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat men door de coronacrisis meer is gaan wandelen en fietsen. De gemiddelde fietsafstand steeg van 3.3 naar 4.3 kilometer. Fietsen is door de pandemie flink populair geworden en daarom is het belangrijk om te investeren in het verbeteren van deze snelfietsroute.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *