Wel of geen avondklok? Kabinet wacht op instemming Tweede Kamer

Wel of geen avondklok? Kabinet wacht op instemming Tweede Kamer

Screenshot persconferentie 20 januari 2021

NIJMEGEN – Met de opkomst van de Britse coronavariant wil het kabinet de maatregelen verder aanscherpen. Dat maakte demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) bekend in de persconferentie van woensdagmiddag. Het kabinet wil met een avondklok de groepsvorming tegen gaan en hoopt zo dat de besmettelijkere coronavariant niet verder verspreid gaat worden.   

 

Met de komst van een avondklok is het verboden om over straat te gaan tussen half negen in de avond en half vijf in de ochtend. Dit zal voor iedereen in heel Nederland gelden. Deze maatregel zal gaan duren tot en met 9 februari. Rutte vertelde vanmiddag in de persconferentie dat hij zelf ook niet blij is met de avondklok, maar dat het echt nodig is om de groepsvorming tegen te gaan.  

Er zijn uitzonderingen voor mensen die dringende medischehulp verlenenenook mantelzorgers hebben een uitzondering. Daarnaast zijn mensen in werkvelden zoals verpleegkundige, politie en nachtelijke werkzaamheden aan de weguitgezonderd. Deze mensen mogen alleen over straat met een werkgeversverklaring. Ook mag de hond aangelijnd uitgelaten worden na half negen. 

Het is nog niet zeker of de avondklok ook daadwerkelijk ingezet gaat worden. Daarvoor is voldoende steun vanuit de Tweede Kamer nodig. Dat kan nog moeilijk gaan worden, omdat er een grote verdeeldheid heerst in de Kamer. Geert Wilders vindt dat met invoering van een avondklok het kabinet lak heeft aan de democratie. “Rutte wil nu tóch een avondklok invoeren. Hij pakt onze vrijheid schaamteloos af”, aldus Geert Wilders op Twitter.  

Vooral onder jongeren is er onvrede over de avondklok, zo ook bij Jannes (20) uit Nijmegen. Hij begrijpt dat het kabinet een avondklok wil invoeren, maar vind het toch moeilijk als het daadwerkelijk wordt ingevoerd. “Ik ben de hele dag aan het werken vind het dan fijn om ’s avonds nog een stukje te gaan lopen, maar met de invoering van een avondklok kan ik zelfs dat niet meer doen.”  

Vorige week smeekte Rutte de Kamer nog om niet te veel in de weg te zitten tijdens de invoering van een avondklok. Rutte smeekte Wilders expliciet om geen moties in te dienen, maar tevergeefs. Wilders diende een motie in tegen de avondklok die vervolgens werd aangenomen. Morgenochtend zal de Kamer debatteren over de invoering van de avondklok, waarna er een besluit volgt. Als de Kamer mee instemt zal de avondklok zaterdag of zondag ingaan. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *