Naar de katholieke basisschool

Naar de katholieke basisschool

In Nederland zijn zo’n 3,5 miljoen mensen katholiek. Van deze katholieken woont een groot gedeelte in het zuiden van het land. Mevrouw Cornelissen woont al vele jaren in een katholiek dorp en vertelde over haar ervaringen als een niet gelovige.

Zelf is ze niet gelovig en dat is ze ook nooit geweest. Ze is niet gedoopt en heeft dus ook geen communie gedaan. Wel ging ze soms naar de kerstmis of de carnavals-mis. Vanaf kleins af aan merkte ze al dat ze ‘anders’ was dan andere. Ze mocht daardoor niet bij de communielessen zijn en mocht niet mee naar de bakker of de molen. Dat vond ze jammer, want zij was op school altijd bezig met taal of rekenen.

“Het jammere van een klein dorp is dat je erbij moet horen en hetzelfde moet zijn, anders word je buitengesloten en niet eerlijk behandeld. Zo is er een keer een schutting in brand gestoken, alleen maar omdat daar een buitenlands gezin woonde. Ook is er ooit een dreigbrief naar een vrouwelijk koppel gestuurd, waardoor ze zijn verhuisd. Je moet bijna katholiek zijn om in mijn dorp te kunnen wonen. Zodra je ook maar een beetje anders bent, verdien je het niet om hier te wonen. Dat vind ik vervelend en niet kunnen”, aldus Cornelissen.

Daarnaast waren veel lessen op school anders dan op anderen scholen. Wij waren een katholiek dorp, dus de school was net zo katholiek. De pastoor kwam ons bijna elke week godsdienstlessen geven en vier keer per jaar werd de kerk bezocht. Er was een speciaal katholiek liedje dat iedereen kende en seksuele voorlichting werd gedeeltelijk gegeven door de pastoor. Daardoor was seksuele voorlichting ook anders. Zo werden onderwerpen als homoseksuele relaties en transgenders nooit besproken. Ook onderwerpen als de ‘veranderingen’ bij de vrouw werden nooit besproken, terwijl dit volgens Cornelissen net zo belangrijk is.

“Zelf ben ik niet katholiek, het geloof loopt daar nog te ver voor achter. Naar mijn mening zou het katholieke geloof meer richting de 21ste eeuw gaan. Katholieke gemeenschappen en dorpen zouden de educatie en acceptatie van de LGBT-community meer ter sprake mogen laten komen. Zelf heb ik vriendinnen die bij de LGBT-community horen. Ik vind het belangrijk dat kinderen hier meer over te horen krijgen en zichzelf misschien eerder kunnen ontdekken en geaccepteerd voelen in het dorp dat ze wonen.

Of je nu wel of niet gelovig bent, je zou jezelf mogen en kunnen zijn. Dat is alleen niet altijd zo in kleine katholieke dorpen. Daar ‘moet’ je katholiek zijn en zodra je anders bent, dan pesten we je wel weg. Dat terwijl het katholieke geloof het geloof voor iedereen hoort te zijn.” zo vertelde Cornelissen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *