Zelf je longfunctie meten, dankzij de CWZ-thuismonitoring app is het mogelijk

Zelf je longfunctie meten, dankzij de CWZ-thuismonitoring app is het mogelijk

NIJMEGEN- Het CWZ heeft een slimme thuismonitoring app samengesteld, speciaal voor patiënten met hevige astma. Met de komst van deze app hoeven astmapatiënten minder vaak naar het ziekenhuis.  

‘Patiënten die een ingewikkeldere vorm van astma hebben, hebben vaak wisselende medicatie nodig,’ Zegt Anneke van Veen, longarts in het CWZ. ‘Deze patiënten moeten elke zes weken op controle komen in de polikliniek om het effect van de medicatie te zien en hun longfunctie te meten. Met de CWZ Thuis app kunnen patiënten een spirometrie set opgestuurd krijgen en hiermee thuis hun longfunctie meten.’  

Nadat de patiënt een paar vragen in heeft gevuld in de app over eventuele klachten en de kwaliteit van leven wordt de patiënt doorgestuurd naar een callcenter. Wanneer de antwoorden afwijken van de normale gegevens wordt de patiënt gebeld. 

Slim, vindt ook Soof. Zij heeft een ernstige vorm van astma: ‘Er zijn soms dagen dat ik echt mijn bed niet uit kan komen’. Ze is ook blij met de CWZ-app om zelf je longfunctie te meten: ‘nu hoef ik niet zo vaak naar het ziekenhuis, dit werkt zó veel makkelijker.’ 

E-health, het via digitale toepassingen ondersteunen en verbeteren van de gezondheidszorg, is iets wat al langer bestaat en door het CWZ ook al langer ingezet wordt. zo is de app al ingezet voor pijn na een operatie, diabetes, zwangerschap en nog veel meer,’ zegt van Veen. 

Een woordvoerder van Luscii, het bedrijf wat samen met het CWZ heeft gewerkt aan de app laat weten dat er ook verschillende uitlegfilmpjes zijn opgenomen en in de app zijn verwerkt: ‘bijvoorbeeld voor patiënten die even niet weten hoe je een inhalator gebruikt,aldus de woordvoerder. 

De CWZ Thuis app is volgens zowel arts, ontwikkelaar en patiënt een goede stap richting zorg naar de patiënt toe brengen en zo de patiënt meer regie geven over zijn eigen gezondheid.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *