XL-testlocatie bij Nijmegen wordt omgebouwd voor sneltesten

XL-testlocatie bij Nijmegen wordt omgebouwd voor sneltesten

Foto van GGD Nijmegen (door: Midas ten Thije)

NIJMEGEN – Het testpaviljoen tussen Nijmegen en Arnhem heeft sinds gisteren zijn deuren gesloten. Het doel is om binnenkort sneltesten af te kunnen nemen, maar hiervoor moet eerst verbouwd worden. Tot die tijd blijft het paviljoen gesloten.

De GGD Gelderland Zuid meldt dat het paviljoen wordt omgebouwd zodat ze binnenkort kunnen beginnen met het afnemen van LAMP-testen. Deze testen zijn eigenlijk heel vergelijkbaar met PCR-testen, alleen is de uitslag veel sneller bekend: al binnen 3 uur! Dit komt doordat de uitslag wordt gelezen door een zogenaamde LAMP-robot.

De nauwkeurigheid is vergelijkbaar met die van een PCR-test, aldus de GGD. Ook volgens het ministerie van gezondheid, welzijn en sport is de test te vertrouwen: “De PCR is de zogenaamde gouden standaard. De LAMP-PCR wordt als equivalent beschouwd,” melden ze op hun site.

De LAMP-test is geschikt voor iedere doelgroep. Volgens de GGD is het hierdoor mogelijk om de prioriteitstesten voor zorg- en onderwijspersoneel daar plaats te laten vinden. Toch verandert er voor het CWZ niet veel, aldus persvoorlichter Annique van Lier: “In het CWZ testen we onze medewerkers zelf met de PCR-test. Deze is het meest betrouwbaar. Met de komst van de nieuwe mogelijkheden in de teststraat verandert er niets in het testbeleid voor onze medewerkers.”

De invoering van de LAMP-test in onze regio maakt deel uit van een landelijke aanpak: Negen L- en XL-locaties in het land ondergaan dezelfde veranderingen. In Amsterdam en op Schiphol wordt de test zelfs al gebruikt. Op één dag kunnen er maximaal 1500 LAMP-testen worden afgenomen.

De GGD verwacht in de tweede week van februari weer open te kunnen gaan. Vanaf dan zullen er alleen maar LAMP-testen worden afgenomen bij de XL-testlocatie. De GGD zegt dat de testcapaciteit in Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid groot genoeg is om de tijdelijke sluiting van de XL-testlocatie op te kunnen vangen. Binnenkort hebben we dus een extra mogelijkheid om ons snel en betrouwbaar te laten testen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *