Het Valkhof museum gaat verbouwen

Het Valkhof museum gaat verbouwen

Foto van Wikimedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Museum_het_Valkhof%2C_Nijmegen_%28Netherlands%29_%289566990543%29.jpg

NIJMEGEN – Het Valkhof museum heeft plannen om te verbouwen. Gemeente Nijmegen heeft daarom het gebouw van het Valkhof museum gekocht. Dit is de eerste stap om de verbouwing in gang te zetten. De precieze plannen zijn nog in ontwikkeling.

De gemeente zegt op hun site dat ze in het gebouw investeren voor noodzakelijke renovatie om zo het museum de mogelijkheid te geven om verder te ontwikkelen. De gemeente koop het gebouw voor bijna 5 miljoen euro. Wel zal het museum huur aan de gemeente betalen waardoor de aanschaf uiteindelijk wordt terugverdiend.

Het museum heeft in afstemming met de gemeente en de provincie Gelderland een plan opgesteld. Hieruit kwam voort dat voor de renovatie en herinrichting in totaal 14 miljoen euro nodig is. De 3 miljoen die nodig is voor de herinrichting, betaalt het museum zelf. De rest neemt de gemeente voor haar rekening.

Medewerkster Jolanda van Dijk vertelt dat het museum erg blij is met de hulp van de gemeente: “Voor ons is dit een geweldige steun in de rug. Het geeft ons financiële armslag, en daarmee een zekerdere positie.” Volgens Van Dijk was de verbouwing ook wel nodig: “Dat de gemeente hier in zo’n moeilijke tijd toch pal voor blijft staan is voor ons van grote betekenis.”

Naar verwachting volgt in 2022 de aanbesteding van het gebouw en later dat jaar zal dan de verbouwing beginnen. De verbouwing zal binnen 2 jaar klaar moeten zijn. Het museum wilt tot die tijd ergens anders voortzetten: “We zijn al druk bezig met een plan om tijdens de verbouwing ook in de stad aanwezig te zijn, maar een beslissing daarover is nog niet gevallen”, aldus Van Dijk.

De Raad zal binnenkort beslissen over de koop en het vrijgeven van financiële middelen, zoals op de gemeentesite wordt beschreven. Later volgt dan ook de keuze voor een architect én wordt het ontwerp, zowel voor het gebouw als voor de inrichting, opgesteld. Het museum hoopt hiermee voor de toekomst op “onverwachte verbindingen tussen culturen, tijdvakken en kunstvormen”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *