Sterke daling pinbetalingen in januari

Sterke daling pinbetalingen in januari

Betaalvereniging Nederland meldt dat het aantal pinbetalingen in januari met 30 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Zo’n daling is, sinds de oprichting van Betaalvereniging Nederland in 2005, niet voorgekomen.

Volgens de Betaalvereniging, die onderzoek doet naar betaalgedrag, is de daling te verklaren door de lockdown in verband met de coronacrisis. Logischerwijs noteerden detailhandelszaken een daling in het aantal pinbetalingen, toch zien ook supermarkten, die juist profiteren van de lockdown, de pinbetalingen afnemen.  In januari nam het aantal pintransacties in kledingwinkels met 95 procent terwijl dit voor supermarkten 2 procent was. Ook boekhandels hebben het zwaar, deze noteerden een daling van 85 procent.

Ook de omzet van winkels door middel van pinnen is gedaald, maar wel minder sterk: zo’n 25 procent. Opnieuw geldt dit vooral voor de detailhandel terwijl de supermarkten juist een stijging van 20 procent zien. Ook de benzinestations en dierenwinkels zien een daling in de pinomzet van respectievelijk 20 en 10 procent.

De coronacrisis heeft er tevens voor gezorgd dat áls we pinnen, we dit meestal contactloos doen. 85 procent van de pinbetalingen zijn op dit moment contactloos.

Volgens Betaalvereniging Nederland groeide het aantal pinbetalingen in de jaren vóór de coronacrisis met zo’n 10 procent per jaar. Daar is door de coronacrisis dus een abrupt einde aan gekomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *