Ondersteuning voor Delftse gedupeerden kinderopvangtoeslag affaire

Ondersteuning voor Delftse gedupeerden kinderopvangtoeslag affaire

Het college en de gemeenteraad van Delft kregen afgelopen januari een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hierin werd de gemeente Delft verzocht om extra ondersteuning te bieden aan de gedupeerden van de toeslagen affaire in Delft. Dit komt dan naast de financiële steun van de Belastingdienst. Voor problemen rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en opvoeding van kinderen zou alleen financiële steun niet altijd genoeg zijn.  

Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Naast financiële moeilijkheden kunnen zich ook problemen rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en opvoeding van kinderen voordoen. Staatssecretaris Van Huffelen heeft daarom gemeenten gevraagd om de gedupeerde ouders over de volle breedte hulp te bieden.  

Op dit moment is het aantal gedupeerden in Delft 57. Dit is door de Belastingdienst vastgesteld. Tot nu toe weet de gemeente nog niet wie deze gedupeerden zijn en is het dus ook nog onduidelijk welke ondersteuning zij nodig hebben. Door alle media-aandacht hebben twaalf nieuwe gedupeerden zich bij de gemeente gemeld. Volgens de gemeente Delft hebben vier van de twaalf gedupeerden aangegeven dat ze hun leven weer op de rit hebben. Zij geven aan geen ondersteuning van de gemeente nodig te hebben. 5 gedupeerden zijn al bij de gemeente bekend en ontvangen ondersteuning, bijvoorbeeld via schuldhulpverlening. Met de andere 3 gedupeerden zegt de gemeente binnenkort een gesprek te voeren om te bepalen aan welke ondersteuning zij behoefte hebben.  

De gemeente meldt binnenkort een verwerkingsovereenkomst te tekenen. Op basis daarvan krijgt de gemeente vervolgens van de Belastingdienst de namen van de gedupeerde inwoners, zodat zij als gemeente contact met hen kunnen zoeken. De gemeente moet dan 1 keer per maand terugkoppelen met hoeveel inwoners zij contact hebben gekregen.  

Gedupeerde ouders in Delft kunnen zich melden via delft.nl/toeslagenaffaire. 

 

Over de auteur

Douchka Kipping

Studente Journalistiek uit Delft. Contact: douchka.kipping@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *