Nederland schort adopties uit het buitenland voorlopig op   

Nederland schort adopties uit het buitenland voorlopig op    

Foto: Ouders met Baby

Nederland schort adopties uit het buitenland voorlopig op 

 

Het adopteren van kinderen uit het buitenland wordt opgeschort. dit maakte minister Sander Dekker voor rechtsbescherming bekend. Dit alles komt naar aanleiding van een keihard rapport over interlandelijke adoptie in Nederland. 

 

Uit het rapport blijkt dat Nederland jarenlang na liet om in te grijpen bij grote misstanden of zelfs wegkeek van deze misstanden. Zo beaamt demissionair minister Dekker ook. In het rapport blijkt dat deze misstanden met adopties al spelen sinds de jaren 60. De aanleiding van dit onderzoek zijn documenten die Patrick Noordoven doormiddel van een WOB-aanvraag boven water kreeg. Patrick Noordoven werd zelf als kind samen met tientallen andere kinderen geadopteerd vanuit Brazilië in de jaren 80.  In de documenten staan concrete aanwijzingen van betrokkenheid van Nederlandse ambtenaren en diplomaten.

 

Minister Dekker biedt alle geadopteerde zijn wel gemeende excuses aan en zelf spreekt hij over het rapport als een ´Pijnlijke constatering´ dat de overheid al jarenlang wist van de misstanden maar verzuimde er wat aan te doen. Door het opschorten van toekomstige adopties uit het buitenland hoopt hij kinderen en biologische ouders te beschermen tegen de fouten die er in het verleden zijn gemaakt. Ondanks dat er tegenwoordig geen sprake meer van wegkijken van de overheid en is volgens minister Dekker ´het toezicht op adoptieprocedures verbeterd´. Het systeem in Nederland voor adopties is en blijft kwetsbaar. Het kabinet gaat onderzoeken hoe ze de zwakke plekken in de procedures kan verbeteren en zorgen dat dit soort fouten in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. 

 

Dit alles heeft geen gevolgen voor de nu nog openstaande adoptieprocedures die al beginseltoestemming hebben gekregen van het ministerie. Deze procedures kunnen gewoon voortgezet worden. Adoptieouders die een aanvraag voor een beginseltoestemming hebben gedaan bij het ministerie worden voorlopig in de wacht gezet. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *