Statiegeld op blikjes een feit in 2022

Statiegeld op blikjes een feit in 2022

Vanaf eind december komt er 15 eurocent statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven besloten omdat het aantal blikjes blijft toenemen. Met 15 cent statiegeld op alle blikjes frisdrank, water of bier wil staatsecretaris Van Veldhoven de verspilling en het zwerfafval terugdringen. Vanaf volgens jaar gaat de maatregel in, zodat de industrie en de handel zich kan voorbereiden.

Naar schatting gaan er jaarlijks twee miljard blikjes over de toonbank. Het doel van de heffing is om de blikjes te verzamelen en vervolgens te recyclen.

Duurzaam Den Haag, de organisatie die zich sterk maakt om duurzaamheid op de kaart te krijgen in Den Haag, is enthousiast over dit besluit. Zij maken zich sterk voor een duurzamere stad en hebben verschillende initiatieven waar Hagenaren een steentje aan kunnen bijdrage.

Zo kun je via Duurzaam Den Haag een inductieplaat lenen, zij hopen daarmee Hagenaars op een laagdrempelige manier kennis te maken met koken zonder aardgas, zo wilt de organisatie de bewoners van Den Haag motiveren om kennis te maken met duurzaamheid.

‘’De stappen zijn eindelijk genomen’’
Laura van der Meer, masterstudent biologie aan de Universiteit Leiden in Den Haag, houdt zich langere tijd bezig met duurzaamheid. ‘’ Ik ben blij dat het besluit eindelijk genomen is, Anno 2021 is hét jaar om stappen te gaan maken’’, zegt Laura.

‘’Maar we zijn er nog lang niet, het is fijn om mensen bewust te maken over duurzaamheid en het belang erachter, echter blijft het grootste probleem bij de grote bedrijven’’, zegt Laura. ‘’Wat mij betreft mogen de grote vervuilers verantwoordelijk worden gesteld en aan de slag met oplossingen voor dit probleem, stelt van der Meer.

Duurzaamheid begint bij jezelf
Laura sluit af met een aantal tips over hoe je zelf aan de slag kunt gaan met duurzaamheid, ‘’ Je kunt met kleine stapjes beginnen, denk bijvoorbeeld aan het recyclen van kleding, ook kun je op websites als Vinted of Marktplaats van alles vinden, je hoeft geen nieuwe kleding te bestellen, kunt de verwarming een standje lager zetten en een dikke trui aan doen om energie te besparen, met kleine stapjes beginnen om een groter doel te bereiken’’, zegt Laura

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *