Toch weer mensen op het ijs van de Hofvijver

Toch weer mensen op het ijs van de Hofvijver

Ondanks dat het vrijdagmiddag nog misging, zijn er wederom mensen gekomen naar de vijver | Foto: Tijmen Beijes

Er zijn zaterdag toch weer mensen naar het ijs op de Haagse Hofvijver gekomen. Ondanks dat het vrijdagmiddag nog misging op de vijver met meerdere mensen die door het ijs zakte. “Gisteren waren we er ook en toen waren we er gelukkig net op tijd uit. Vandaag zijn we daarom iets eerder gekomen”, aldus een van de schaatsers op de Hofvijver vandaag.  

Meerdere schaatsers raakten vrijdagmiddag nog in de problemen, omdat het ijs bij de randen begon te smelten. Uiteindelijk zakten een paar mensen nog door het ijs en moest de brandweer de overige schaatsers evacueren van de Hofvijver. Om te voorkomen dat dit zaterdag weer zou gebeuren, heeft de politie zaterdagochtend hekken geplaatst bij de plek waar mensen gisteren het ijs op gingen. “Die hadden we niet helemaal begrepen en iedereen gaat toch op een andere plek het ijs op”, vertellen een paar schaatsers.  

De mensen ontweken de hekken en gingen op een andere plek dicht bij het torentje van Mark Rutte het ijs op. Op het hoogtepunt stonden er meer dan 40 mensen op het ijs. Een paar hadden hun schaatsen meegenomen en schaatsten over de Hofvijver, maar het grotendeel was te voet op het ijs. Langzaam schoven ze over het ijs naar het eilandje in het midden van de vijver. “Dit is natuurlijk super uniek en speciaal”, aldus een van de mensen die de overtocht had gemaakt naar het eilandje. “Dit is misschien wel de laatste keer in je leven dat dit kan.”  

Uiteindelijk besloot het merendeel van de mensen het ijs af te gaan. Dit kwam doordat het ijs, net als vrijdagmiddag, begon te smelten aan de randen. Er was een gaatje ontstaan op de plek waar de mensen het ijs op gingen. Hierdoor kwam er steeds meer water op het ijs te liggen. Er ontstond een enorme plas, waardoor de meeste mensen besloten het ijs snel te verlaten. Toch bleven er ongeveer 20 mensen op het ijs.  

Langs de bevroren vijver stonden veel mensen. Veel van hen maakten foto’s en filmpjes van de bijzondere situatie in Den Haag. “Dit kan toch niet goedgaan”, was de veel voorkomende reactie van voorbijgangers. Ambulance en politie reden vaak langs om te checken of het allemaal nog goed ging. 

Langs de gevel van het Binnenhof is het ijs vrijdagochtend en zaterdagochtend gesloopt. Dit is gedaan om te voorkomen dat de mensen bij de ramen en gebouwen konden van het Binnenhof. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *