ECONOMIE KROMP STERK IN 2020

ECONOMIE KROMP STERK IN 2020

De Nederlandse economie is afgelopen jaar met 3,8 procent gekrompen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is dat de grootste krimp ooit gemeten. De krimp is groter dan het eerste volle jaar van de kredietcrisis in 2009 toen bedroeg de krimp 3,7 procent. 

In het eerste kwartaal van 2020 ging het nog de positieve kant op, maar in het tweede kwartaal daalde de Nederlandse economie met 8,5 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Daarna volgde een groei van 7,8 procent. In het laatste kwartaal waarbij Nederland in een tweede lockdown kwam de daling uit op 0,1 procent.  

De historische krimp in Nederland is kleiner dan in andere landen. Zo kromp de economie volgens Europese statistiekbureau Eurostat in de eurolanden gemiddeld 6,8 procent. Oorzaken hiervan zijn de handel die stil kwam te liggen door de pandemie en de daling van de uitgaves van consumenten. Volgens het CBS geven consumenten gemiddeld 6,6 procent minder uit. Doordat er veel minder kon door de coronamaatregelen en consumenten voorzichtiger waren, gaven Nederlanders minder uit aan horeca, vervoerkleding, recreatie en cultuur. 

Door de stilliggende handel werden er minder transportmiddelen en aardolieproducten ons land uitgevoerd, en buitenlandse toeristen bleven weg waardoor er minder geld de Nederlandse economie inkwam. Per saldo werd er minder geëxporteerd dan er binnen werd gehaald. Dat drukte de groei van de Nederlandse economie.  

Er werd door de coronacrisis minder geïnvesteerd in zaken zoals vrachtwagens omdat de transport minder werd, en in auto’s omdat Nederland thuis ging werken. Er ging wel meer geld naar computers en infrastructuur. Ook veel uitgaves gingen naar bouw- en woonbedrijven, veel mensen investeerde in hun huis en tuin. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *