De avondklok blijft voorlopig

De avondklok blijft voorlopig

Gemaakt door: Giorgia Fulgheri

De avondklok zal voorlopig blijven tot de rechter in hoger beroep vrijdag uitspraak doet. Dus moet iedereen gewoon weer om 21.00 uur binnen zijn. Even was er dinsdag verwarring door de uitspraak van de Haagse rechtbank dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. Dinsdagavond werd de uitspraak weer teruggedraaid, door de voorzitter van het Gerechtshof in DenHaag. De rechter van het Hof wil daarmee”een jojo-effect voorkomen”.  

De door de staat aangespannen beroepszaak diende om 16 uur en liep door tot laat in de avond. Er was veel commotie. Na een paar kleine minuten schorste de rechter de zitting al weer. Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid, die de staat hadden aangeklaagd, en medeoprichter Jeroen Pols,  wraakten de rechter vanwege ‘vermeende partijdigheid’. Pas nadat de Wrakingskamer besloot dat er geen nieuwe rechters aanwezig zouden zijn, ging de zitting door. Met als uiteindelijke besluit: “Nu is er een avondklok, en als wij als hof deze schorsing niet toewijzen, dan is de avondklok eraf. Wat gebeurt er wanneer wij in de bodemprocedure anders beslissen? Dan moet de avondklok er weer op. En anders gaat de avondklok een paar dagen later dan vandaag er weer af. Onder die omstandigheden vinden we het belang van de staat zwaarder wegen”, aldus de voorzitter van het Hof.”

De dag begon goed voor de Stichting Viruswaarheid. “We did it! De avondklok is van tafel”, riep de voorman Willem Engel in zijn livestream. Zij die de rechtszaak in gang hadden gezet kregen hun gelijk. “Ik ben blij dat er nog zo iets is als rechtspraak”, zei Willem Engel in een interview met Another Voice. Daarnaast had Viruswaarheid grootse plannen voor de avond, namelijk een groot “Bevrijdingsfeest” om 21.00 uur op het Plein in Den Haag. Op Twitter werd er massaal opgeroepen om deel te nemen aan dit feest.

Dit plan viel al snel in duigen. De Nederlandse Staat besloot toch om in hoger beroep te gaan. Dit besluit ging gepaard met de vraag of het vonnis van de voorzieningenrechter geschorst kon worden. “Wij hebben dit besloten omdat het per direct vervallen van de avondklok dramatische gevolgen zal hebben naar onze opvatting voor het bestrijden van het coronavirus en de epidemiologische situatie in Nederland”, vertelde de minister-president tijdens de persconferentie.

Kortom, er rest de Nederlandse bevolking voorlopig niets anders dan binnen te blijven na 21.00 uur.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *