Haagse Markt deels open, marktkooplui niet tevreden

Haagse Markt deels open, marktkooplui niet tevreden

Een triest beeld: Veel kramen op de Haagse Markt zijn dicht.

Er heerst geen feeststemming aan de Herman Costerstraat. Alleen de foodkramen en de bloemenkramen zijn weer open omdat de overheid deze als essentieel ziet. “De hele economie gaat kapot, ik ben er niet blij mee”, reageert een marktkoopvrouw. Onze verslaggever nam woensdag een kijkje op de markt.

Maandag was de markt nog dicht vanwege het slechte weer. Woensdag daarentegen was al meteen redelijk druk. Toch zijn de marktkooplieden ontevreden. “We draaien maar 30 tot 40 procent van onze normale omzet terwijl de gemeente nog wel de gewone kosten van ons vraagt”, zegt Nel, de eigenaresse van  bloemenkraam Kames Bloemen. Ze kent ondernemers die de spaarcenten van de kinderen moeten gebruiken om het hoofd boven water te kunnen houden. “Dit kan zo niet langer, we zijn er klaar mee. De markt maak je met z’n allen. Het is voor de consument niet aantrekkelijk als er maar een gedeelte open is.”

Ook  fruitverkoper Ro Dispa is niet tevreden: “Een tiende van de markt is maar open. Dit geeft een hele negatieve sfeer.” Op de vraag of het dan niet beter is om de markt helemaal te sluiten, luidt het antwoord: “Als de markt helemaal dichtgaat sterft hij af. De ondernemers die nu nog open zijn, moeten de markt in leven houden, maar om de markt echt te redden moeten alle kramen gewoon weer open en de gemeente moet stoppen met huur rekenen.”

Dennis Plat van De Notenbar hoopt dat de markt snel weer naar normaal gaat. “Zodat mensen zich makkelijker kunnen verplaatsen en weer dichter bij elkaar kunnen komen. De Haagse Markt heeft normaal gesproken zo’n vijftien- tot twintigduizend bezoekers per dag nodig en dat is nu onmogelijk.” Zelf vreest Dennis niet voor een faillissement hoewel hij wel denkt dat sommige ondernemers ten onder zullen gaan.

Hoewel haar collega’s, die voedsel of bloemen verkopen, wel open zijn, zit Tasia, van De Griek Modestoffen, al erg lang zonder werk thuis. “Het is verschrikkelijk. Niet alleen geen inkomen. Ook het gemis van mensen om je heen. Ik ben daarin natuurlijk niet de enige in deze tijd.”

Het is niet helemaal uitgestorven op de markt deze woensdagmiddag, maar toch overheerst het trieste beeld van de vele dichte rolluiken van de marktkooplui. Het ziet er niet naar uit dat de markt binnenkort volledig opengaat tot merkbare ergernis van de marktkooplui. De huidige lockdown duurt namelijk nog tot tenminste 2 maart.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *