Online gemeenteraadsvergaderingen blijven een uitdaging

Online gemeenteraadsvergaderingen blijven een uitdaging

Online gemeenteraadsvergaderingen blijven ook in Den Haag een uitdaging. Donderdag moest de burgemeester de vergadering voor een paar minuten schorsen door technische problemen bij één van de raadsleden. Ook was bij het digitaal stemmen een extra proefstemming nodig, bij de eerste lukte het niet iedereen een stem uit te brengen, of ging er al een stem uit zonder dat het raadslid dit had gedaan.

Sinds 16 december vergadert de gemeente weer online, eerder deden zij dit aan het begin van de uitbraak van het coronavirus. Volgens Leonie Gerritsen van Partij voor de Dieren zijn de problemen vooral technisch. “Izie dat een aantal raadsleden vaak tegen dezelfde technische problemen aanlopen, hierdoor moet iedereen lang wachten of is het beeld en geluid niet optimaal..  Gerritsen denkt dat het een goed idee zou zijn als die mensen wat hulp krijgen om het probleem op te lossen. Echter laat GroenLinks weten dat “het online vergaderen over het algemeen best goed gaat” en zij “geen punten tot verbetering” hebben.

Het grote verschil tussen fysiek en online vergaderen is volgens Gerritsen “dat het debat veel stroever gaat. Het is moeilijker om snel op elkaar te reageren in interrupties, omdat dat via WhatsApp moet met de voorzitter. Daarnaast vind ik het jammer dat ik mijn collega’s niet zie. Daardoor mis je veel non-verbale communicatie, zowel tijdens de debatten als daarbuiten..

Ook Tahsin Çetinkaya van Islam Democraten mist het sociale contact. Aan het begin van het online vergaderen heb ik in een tweet laten weten dat het wel meevalt, maar ondertussen zie ik er de pret niet meer van in”De vergaderingen zijn volgens hem heel formeel geworden en ze duren erg lang. “Je elkaar tijdens het vergaderen niet eens meer aan kijken, dan zie je niet of de boodschap is ontvangen.”. Het liefst keert Çetinkaya vandaag nog terug naar de raadzaal. Hij vindt dat die veel beter benut kan worden, ook met de nodige beperkingen. 

Pieter Grinwis van ChristenUnie/SGP is het daar niet mee eens. “Als volksvertegenwoordigers hebben we tenslotte een voorbeeldfunctie: wat digitaal kan, moet digitaal wat mij betreft.”. Grinwis noemt het “roeien met de riemen die we hebben”, want ook hij mist het “echte contact, de non-verbale communicatie en de geintjes tussendoor”. GroenLinks steunt deze uitspraak. “Wij volgen graag de regels van het RIVM en zien hierin een voorbeeldfunctie.”

Tijdens het stemmen op moties vorige week donderdag ging ook niet alles helemaal goed. Het lukte niet iedereen om op elke motie een stem uit te brengen, hierdoor moesten een paar raadsleden achteraf hun stem mondeling doorgeven. Volgens GroenLinks hoort dit erbij, “wij zien het niet als groot obstakel.”. Ook Grinwis vindt dat het stemmen “over all” goed gaat, hij voorziet eerder een ander probleem. Wat jammer is, is dat je niet in de wandelgangen je collega’s kunt aanschieten om nog wat extra input te geven om voor je motie te stemmen..

Wanneer er weer vergaderingen in de raadzaal zullen zijn hangt volledig af van de adviezen van het RIVM. Duidelijk is dat iedereen verlangt naar fysiek vergaderen en onderlinge grapjes, “dat maakt het debat levendig.”. De meeste begrijpen dat dit nu nog niet gaat en zien online vergaderen als hun voorbeeldfunctie. Wat vaststaat is dat u de raadsleden voorlopig dagelijks terug kunt vinden achter de webcam tijdens de online bijenkomsten.  

Update 22 februari:

Burgemeester Jan van Zanen laat ook weten wat hij vindt van de online gemeenteraadsvergaderingen.

Wat vindt u van het online vergaderen in de gemeenteraad?“Door de beperkingen van de Rijksoverheid is digitaal vergaderen noodzakelijk. 45 gemeenteraadsleden bij elkaar is onverantwoord in deze tijd. Dat is voor  raadsleden beroerd. Zij snakken ernaar om hun collega’s fysiek te spreken, contact te hebben met de inwoners van onze stad en insprekers te ontmoeten en te kunnen bevragen. Dat hoort bij een lokale democratie.”

Hoe gaan de vergaderingen tot nu toe?
“Het digitale vergaderen is daarom second-best. We doen er alles aan om de gemeenteraadsvergaderingen toch zo goed mogelijk te laten verlopen: iedereen kan aan het woord komen en er vinden nog steeds levendige debatten plaats in de gemeenteraad van Den Haag. Toch is het ook lastig, alles is anders dan we waren gewend. Soms is de verbinding van een gemeenteraadslid slecht of laat iemand zijn microfoon per ongeluk aanstaan.”

Hoopt u snel weer fysiek te kunnen vergaderen?
“Sinds ik burgemeester van Den Haag ben, heeft de gemeenteraad nog geen één keer voltallig in de raadzaal vergaderd. Ik hoop dat als er versoepelingen komen, we dat snel weer kunnen doen. Alle 45 raadsleden bij elkaar in de raadzaal op het stadhuis, dat is hoe het bestuur van de gemeente idealiter vergadert.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *