Aankomend studiejaar helft minder collegegeld voor studenten

Aankomend studiejaar helft minder collegegeld voor studenten

Foto: Leeg klaslokaal

Om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te poetsen heeft het kabinet besloten om 8,5 miljard euro uit te trekken. Dit melden Haagse bronnen uit eerste hand. Dit steunpakket is bedoeld voor maatregelen in het gehele onderwijs, zowel voor de korte als de langere termijn. 

 

Ministers van onderwijs Arie Slob ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven ( D66 ) maakten later aanvullend bekend dat van het extra steunpakket 6 miljard naar het basis- en voorgezet onderwijs gaat. Slob noemt het “een fijne dag in een niet zo fijne tijd”. Volgens de bewindsman is het nieuwe programma “ongekend in aard en omvang”. Het kabinet wil met het pakket het onderwijs tegemoetkomen in deze moeilijke tijd en de pijn zoveel mogelijk verzachten’. Doormiddel van dit programma moeten leerlingen de juiste ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ook krijgen scholen in wijken “waar de kansen niet voor het oprapen liggen’ extra geld om de opgelopen achterstanden weg te werken. 

In het plan staan maatregelen voor meerder jaren om de schade repareren die jongeren hebben opgelopen. Daarvoor krijgen scholen een flinke som geld. Voor de 650 middelbare scholen gaat het om ruim 1,3 miljoen euro per school. De ongeveer 6.600 basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro per school. Om dit geld te krijgen moeten de scholen wel zelf met een plan komen wat ze met het geld gaan doen. “Zonder plan, geen geld”, zo geeft de minister aan. 

De Tweede Kamer riep het kabinet op om studenten die een vertraging hebben opgelopen een gratis studiejaar te geven. Aan die wens komt het kabinet nu deels tegemoet: studenten hoeven volgend studiejaar maar de helft van het studiegeld te betalen. Dit is volgens de minister een redelijk aanbod dat jongeren “mentaal lucht geeft”. Slob daarover: “corona mag voor niemand leiden tot minder kansen”. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *