Versoepeling voor jongeren op de coronamaatregelen

Versoepeling voor jongeren op de coronamaatregelen

Na de eerdere opening van de basisscholen, mogen het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs nu ook weer open. Winkels en contactberoepen zijn weer open op afspraak en voor de twintigers is er de mogelijkheid om weer buiten te sporten. De stapsgewijze versoepelingen die premier Mark Rutte en miniser Hugo de Jonge gisteren aankondigden zullen voor de meeste Nederlanders nog niet voor voldoening zorgen.

Voorzichtigheid troef het kabinet, zelfs nu het kabinet enkele bewuste risico’s neemt. Aan de aangekondigde versoepelingen zijn hierom strenge voorwaarden verbonden. “Liever stap voor stap dan spijt achteraf en terug bij af.” zegt minister de Jonge tijdens de persconferentie. Zo is het onderwijs niet helemaal open maar gedeeltelijk en moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Hogescholen en universiteiten blijven dicht om beweging tussen provincies te voorkomen. Om contactberoepen te kunnen bezoeken, moet je een afspraak maken en zal er bij de voordeur een controle gesprek plaatsvinden. Het winkelen is voorlopig ook op afspraak. Deze afspraak moet minimaal vier uur van te voren ingepland zijn en mogen er maar twee klanten per verdieping aanwezig zijn. De buitensporten kunnen weer doorgaan voor Nederlanders tot 27 jaar. Dit houdt in dat je mag sporten in je eigen team en binnen de club. Er is dus geen competitie.

Premier Rutte geeft voortdurend aan dat het kabinet zoekt naar een balans tussen de risico’s van een versoepeling en het welzijn van mensen. Rutte wijst daarom de kritiek over de willekeur van de versoepelingen af. Zo wil het kabinet de jongeren tegemoetkomen met de gedeeltelijke opening van de scholen en het meer mogelijk maken van buitensporten. Kleine ondernemingen, die het financieel gezien zwaar hebben door corona, krijgen iets verlichting met het winkelen op afspraak en mogen contactberoepen weer open. “We staan deze versoepelingen toe, maar zien tegelijkertijd het aantal besmettingen toenemen”, aldus motiveert de premier de gemaakte keuzes. De versoepelingen leveren een groot risico op omdat er veel kennis over het virus ontbreekt. Zo zegt minister de Jonge, “Iedere keer dat we denken dat we het virus in de smiezen hebben, moeten we toch constateren dat we ook heel veel nog niet weten”.  Denk hierbij aan de mutaties van het virus en de snelheid van het vaccineren.

Aankomende zaterdag is het exact één jaar geleden dat er in Nederland, de eerste inwoner positief testte op corona. Wij zijn nu een jaar verder en de miljoenste persoon is gevaccineerd. “Met de start van het vaccineren is het einde beginnen. Maar het einde zelf duurt nog even”, stelt Hugo de Jonge. Daarnaast geeft hij aan dat we nu streven naar een ‘leuke zomer’, waarin je niet alleen gaat testen om te kijken of je positief bent maar ook om te kijken of je negatief bent. Zodat je met die negatieve test naar een evenement kan.  Wel moeten we waken voor het ‘we zijn er bijna gevoel’. “Want we zijn er nog niet. En ook niet bijna.” aldus, de Jonge.

We zijn er dus nog niet. Daarom geeft Rutte meerdere keren aan dat hij in ruil voor de versoepelingen een duidelijke afspraak wil maken met de samenleving. “Iedereen moet zich echt goed blijven houden aan de basisregels want het vaccineren is nog niet waar het moet zijn” en ook “uw gedrag doet ertoe”. Hieronder valt: Het houden van anderhalve meter afstand, het reinigen van je handen, het dragen van een mondkapje, zo veel mogelijk thuiswerken en testen wanneer je klachten ervaart.

De avondklok en het hebben van één gast thuis blijven in werking tot minimaal 15 maart. Dit is omwille van de Britse variant. Op 8 maart zal er een nieuwe persconferentie plaatsvinden over de maatregelen en de stand van zaken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *