kiezen met Haaglandenonline: De Partij voor de Dieren

kiezen met Haaglandenonline: De Partij voor de Dieren

Kiezen met Haaglandenonline: De Partij voor de Dieren

Den Haag is dé stad van de politiek en op 15, 16 en 17 maart mogen we weer gaan stemmen. In deze rubriek gaan we jullie kennis laten maken met de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Daarom zoomen we in op de zittende partijen. We gaan kijken naar hun oprichting, hun standpunten en wat hun standpunten zijn ten opzichte van jongeren en studenten. En vandaag bespreken we De Partij voor de Dieren. 

De Partij voor de Dieren, ook wel PvdD werd 28 oktober 2002 opgericht. Een groep dierenbeschermers die maatschappelijk actief waren om dierenrechten en welzijn op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen, richtte De Partij van de Dieren op. Op 22 november 2006 werd de PvdD met twee zetels gekozen in de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 haalde PvdD vijf zetels. Esther Ouwehand is sinds 2019 fractievoorzitter van de partij. De Partij voor de Dieren is de eerste politieke partij die niet het belangen van de mens centraal zet, maar de gehele planeet en al haar bewoners.

Standpunten

De naam zegt het al, de partij heeft als hoofdthema streven naar een dier- en milieuvriendelijker beleid. Verder staat De Partij voor de Dieren voor duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.

 De Partij voor de Dieren staat dit jaar voor de volgende standpunten:

  • Een leefbare Aarde voor al haar bewoners
  • Dierenrechten in de grondwet
  • Duurzame landbouw en gezond voedsel
  • Economische systeemverandering
  • Schoon milieu en krachtig klimaat
  • Een gezonde samenleving waarin welzijn voorop staat
  • Woonruimte voor iedereen
  • Slimmer onderwijs, solide wetenschap, rijke cultuur
  • Een rechtvaardige samenleving
  • Democratischer Europa en internationale solidariteit

Voor het verkiezingsprogramma heeft De Partij voor de Dieren plan B opgesteld. Meer informatie over plan B is te vinden op www.partijvoordedieren.nl.

 Studenten en jongeren

De Partij voor de Dieren vindt dat studeren voor iedereen betaalbaar moet zijn. De partij wil het leenstelsel afschaffen en wil de basisbeurs terug. Dit betekent voor studenten dat ze een bepaald bedrag krijgen uitgekeerd en dus niet of minder hoeven te lenen en dus minder schulden opbouwen.

De Ov-kaart voor studenten moet volgens de PvdD niet omgezet worden in een lening en moet geldig blijven zolang de student studiefinanciering geniet.

Daarnaast wil de partij dat het collegegeld flink verlaagd wordt. Het collegegeld moet voor alle studenten hetzelfde zijn, ongedacht het aantal eerdere gevolgde studies of behaalde diploma’s.

Flexstuderen moet het voor studenten gemakkelijker maken hun studie een jaar te combineren met een bestuursfunctie of medezeggenschap, zonder dat jaar het volledig bedrag aan collegegeld kwijt te zijn.

De Partij voor de Dieren wil ook dat universiteiten en hogescholen verder worden gedemocratiseerd: studenten en docenten moeten in de medezeggenschapraden meer invloed krijgen. Ook wil de partij een nauwere samenwerken tussen hbo en mbo, om de instroom van mbo-studenten naar hoger onderwijs te verbeteren.

De PvdD wil daarnaast meer investeren in passend basis en middelbaar onderwijs. Meer handen in de klas, kleine klassen, meer expertise op scholen, meer aandacht individuele leerlingen.

Bron: https://www.partijvoordedieren.nl/

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *