#Klimaatalarm luidt in Den Haag: ‘klimaatherstel nu er nog vogels zijn’

#Klimaatalarm luidt in Den Haag: ‘klimaatherstel nu er nog vogels zijn’

Foto: Kim Hooijdonk

Honderden klimaatactivisten kwamen zondag op de Koekamp bijeen om meer aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus is er gekozen voor een klimaatalarm demonstratie in plaats van de landelijke klimaatmars.

De deelnemers moesten zich digitaal aanmelden en kregen een stip toegewezen om te gaan staan. Zo was er voldoende afstand gegarandeerd. Verschillende aanwezige droegen borden met teksten als ‘koester de aarde’, ‘ik ben bereid meer belasting te betalen voor het klimaat’ en ‘klimaatherstel nu er nog vogels zijn.’ Ook liepen er organisatoren langs die toezagen op het naleven de coronaregels. Het klimaatalarm is een initiatief van de klimaatcrisis coalitie waaronder Milieudefensie, FNV, Greenpeace, De goede zaak, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders van het klimaat.

Op het podium wordt er onder andere gesproken door Raki Ap, rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, GroenLinks kandidaat en bekend gezicht in de klimaat-en antiracismebeweging. In zijn speech vraagt Ap zich openlijk af waarom er weinig of geen inheems bevolking aan de tafel zit als de klimaatcrisis wordt besproken en beleid gemaakt. ‘Volgens VN-wetenschappers bestaat vijf procent uit inheemse volkeren, hun levenswijze heeft gezorgd dat ruim 80% van de wereld biodiversiteit is behouden. Hoe kan het dat zij niet aan tafel zitten als belangrijke stakeholders voor een klimaatoplossing?’

De demonstranten hebben alles uit de kast gehaald waarmee ze geluid kunnen maken: megafoons, trommels, potten, pannen en zelfs fietsbellen. Om klokslag drie uur s ’middags was het alarm oorverdovend te horen tot aan de tweede kamer.

Meerdere Haagse gemeenteraadsleden waaronder van GroenLinks, de Haagse stadspartij, de Partij van de Dieren en SP toonde hun betrokkenheid bij de manifestatie. Lesly Arp, fractiemedewerker van de Haagse SP gemeenteraadsfractie, ging naar aanloop van het klimaatalarm in gesprek met een van de organisatoren. ‘’Als we de klimaatcrisis effectief willen bestrijden, moeten we tegelijkertijd de ongelijkheid aanpakken’’ zei Arp in een livegesprek met Riiziane Golamun.

Golamun is de persvoorlichter, moderator en programmeur van het lokale programma van KlimaatalarmDH. Zij kijkt tevreden terug op de demonstratie.’ Ik ben trots op de inclusieve programmering en boodschap, ons programma besteedde aandacht aan klimaatracisme, feminisme, antiracisme en anti-kapitalisme. Ook hadden wij een lokale en internationale focus, de spoken word van Danielle Zawadi van het Zwarte Schaap en groente en fruit van het Haagse Concious Kitchen waren een mooie toevoeging aan het programma.’

De demonstratie is vreedzaam verlopen, de aanwezige zijn na afloop van de demonstratie direct naar het station gelopen. ‘Ik ben blij dat ik mijn stem heb laten horen voor het klimaat, hopelijk wordt er ook iets mee gedaan de komende verkiezingen’ zegt een van de demonstranten op de Koekamp.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *