Beleggen razend populair onder Nederlandse huishoudens 

Beleggen razend populair onder Nederlandse huishoudens 

In 2020 belegden Nederlandse huishoudens een recordbedrag van 3,8 miljard euro in beleggingsfondsen. Volgens De Nederlandse Bank (DNB) komt een deel hiervan door Covid-19-besparingen bij huishoudens. Naast het recordbedrag van beleggingen in Nederlandse beleggingsfondsen wagen steeds meer mensen zich aan cryptocurrency.  

Een cryptocurrency is een soort digitale munteenheid die gezien wordt als alternatief geldsysteem. De juridische status van geld heeft het in Nederland nog niet. Bitcoin, de grootste cryptovaluta op dit moment, is wel erkend als ruilmiddel. Het is straks zelfs mogelijk je Tesla met bitcoin te betalen. Voorlopig zien veel mensen cryptocurrency vooral als investering.  

Het grote verschil tussen beleggen via een beleggingsfonds en investeren in cryptocurrency is volgens Maarten Verhoef, 3e-jaars Econometrie student (en semiprofessioneel belegger).  Als je in een fonds belegd spreid je per definitie je risico. Dat zou met het kopen van meerdere crypto misschien ook nog wel enigszins kunnen, maar je zet wel bijna alles op 1 vrij onzeker paard in.”  

Ook Den Haag kent investeerders in de digitale munteenheid. Een 23-jarige Haagse student investeert sinds begin januari 2021 in cryptocurrency. Zijn voornaamste reden is de lage rente. “Door de jaren heen heb ik elke maand wat geld gespaard. Vrijwel altijd en bij een hele hoop mensen komt dit terecht op de spaarrekening. Dit was ook bij mij het geval. Met dit spaargeld had ik niet echt een doel voor ogen. Ik spaarde in ieder geval voor de toekomst. De rente die je momenteel ontvangt bij de bank is een ‘lachertje’ geworden. Het is altijd goed om te sparen, maar sparen bij de bank is niet meer aantrekkelijk geworden in mijn ogen. Nadat ik mezelf verdiept had in crypto en Bitcoin heb ik de keuze gemaakt om een groot deel van mijn spaargeld hierin te investeren. 

Volgens Verhoef blijft investeren in crypto een risico. “Het is relatief veel risicovoller dan andere aandelen, omdat de onderliggende waarde van zo’n nieuwe technologie nog nooit eerder is vastgesteld.  Daarnaast komen er flinke ups en downs bij kijken. Om deze rede heeft Verhoef geen geld geïnvesteerd in cryptocurrency. 

De Haagse student is niet bang voor het risico. “Zolang je weet waar je in investeert en up-to-date blijft over wat er gaande is in de markt kan je het risico minimaal houden. Het is belangrijk dat je van tevoren een plan maakt en een soort strategie voor jezelf uitwerkt.”  Zelf heeft hij voornamelijk geïnvesteerd in BitcoinEthereumCardano en PolkadotDe investeringen lijken tot op heden op een succes. “Mijn investeringen zijn tot op de dag van vandaag ongeveer 70 procent meer waard geworden. Het is belangrijk dat je nagaat wat crypto voor de wereld kan betekenen en wat de technologie hierachter is. Elke crypto heeft een andere functie waarbij de technologie erachter in veel gevallen van toegevoegde waarde kunnen zijn in de wereld. Het is belangrijk dat je er zelf in geloofd. 

Als je wilt investeren raad ik aan klein te beginnen, verdiep je erin en probeer feeling te krijgen voor de markt. Het blijft altijd een risico. Zet dus nooit geld in wat je eigenlijk niet kan missen.” Aldus de Haagse student. 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Jeanneau van Beurden

Journalist in opleiding

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *