Nog steeds te weinig vrouwen in de Tweede Kamer

Nog steeds te weinig vrouwen in de Tweede Kamer

Spandoek voor het binnenhof om die nieuwe vrouwen te verwelkomen

Er zijn meer vrouwen nodig in de politiek. Dat vindt stichting Stem op een Vrouw en vele andere zijn het daar mee eens. “Meer vrouwen in de Tweede Kamer zorgt voor een divers parlement en een divers parlement zorgt voor een kwalitatief betere politiek.”

“Het is belangrijk dat er meer vrouwen in de politiek zitten om meer rolmodellen te hebben voor jonge meisjes en vrouwen” verteld Judith Stevens die werkt bij Stem op een Vrouw. “Als je een diverser parlement hebt heb je een kwalitatief betere politiek.” Aldus Stevens. “Je zet allemaal een andere bril op als je iets bekijkt. Als je allemaal dezelfde bril ophebt dan denk je dat de uitkomst de oplossing is voor iedereen, maar als je dan met meer verschillende mensen praat kom je tot een andere conclusie dan dat je zelf hebt bedacht. Dat is waarom niet alleen de man vrouw verhouding eerlijker moet zijn, maar er ook gewoon een betere afspiegeling van de maatschappij moet zijn.” Stichting Stem op een Vrouw streeft naar een fifty-fifty verdeling in de Tweede Kamer en helpen ook vrouwen die actief willen worden in de politiek door onder andere een netwerk op te bouwen.

Er is dit jaar tijdens de Tweede Kamer verkiezingen geschiedenis geschreven door politieke vrouwen. Voor het eerst betreden er in de Tweede Kamer: een vrouw met een hoofddoek, een transgender vrouw en een zwarte vrouwelijke lijsttrekker. Kauthar Bouchallikht van GroenLinks, Lisa van Ginneken van D66 en Sylvana Simons van BIJ1 hebben dan wel geschiedenis geschreven, maar zij zijn niet de enige nieuwe vrouwen in de Tweede Kamer. Het percentage van vrouwen in de Kamer steeg van 31 procent naar 39 procent waardoor er nu 59 vrouwen in de Kamer zitten. Ook het aantal zwarte kamerleden is gestegen. Vier jaar geleden waren er geen zwarte kamerleden en dit jaar treden er vijf toe.

Maar hoe komt het dat er zo weinig vrouwen in de Tweede Kamer zitten? Volgens Stevens komt het door het gebrek aan rolmodellen voor meisjes en jonge vrouwen. “Het is een grotere stap voor vrouwen om politiek actief te worden dan voor mannen. Het wordt voor mannen normaler gezien om daar iets mee willen te doen.” Aldus Stevens. Seksisme in de Kamer speelt volgens haar ook een grote rol bij deze vraag “dat is voor veel vrouwen een drempel om politiek actief te worden of daar iets mee te gaan doen als je ziet wat voor haat vrouwelijke politici over zich heen krijgen.”

Milka Yemane, politica bij GroenLinks en een van de oprichters van de Dutch Squad zet zich ook hard in voor diversiteit in de Tweede Kamer. Met de Dutch Squad, die bestaat uit vier vrouwen van kleur uit vier verschillende politieke partijen, proberen zij meer zwarte stemmers en kamerleden te krijgen. “Als ik het heb over diversiteit gaat het echt over diversiteit in de breedste zin van het woord” Ze vindt het jammer dat April Ranshuijsen, die een lichamelijke beperking heeft niet in de Kamer zit. “Haar expertise zou echt de Kamer zo erg verbreden.” Aldus Yamane. “Bij heel veel voorbeelden die zij noemt denk ik ‘die expertise, die ervaring is zo erg nodig daar waar besluiten worden gemaakt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *