Planten gekte door Corona crisis

Planten gekte door Corona crisis

Sinds de eerste lockdown is er een forse stijging te zien in het aantal kamerplanten die wij als Nederlanders zijn gaan aanschaffen. Volgens WNL zouden verkopers een stijging van ruim 300 procent zien. Maar waar komt deze spontane plantenverslaving vandaan? Wat is de precieze correlatie tussen corona en het aanschaffen van meer kamerplanten? We spraken er over met psycholoog Kirti Crezée en ondernemer Nick Stoppelenburg. 

Waar voor vele het afgelopen jaar deuren dicht gingen, gingen er juist voor andere weer deuren open. Nick Stoppelenburg is een van de weinige ondernemers die wel van de coronacrisis heeft kunnen profiteren, met zijn webshop Plantada waar ze een assortiment van meer dan 300 verschillende kamerplanten verkopen. Wij zijn net voor de corona gestart met onze webshop. Het afgelopen jaar is het heel hard gegaan, mede door corona. Aldus Nick. Samen met zijn broer Wesley begonnen zij begin Januari 2020 het bedrijf met de insteek Wij wildealtijd al iets voor onszelf beginnen en kwamen op kamerplanten uit via een kweker” zegt Nick. Het bedrijf onderscheidt zich doordat ze de planten direct van de Nederlandse kwekers halen. Toen de coronacrisis echt begon was er een duidelijke stijging zichtbaar vertelde Nick over de eerste lockdown Wij zagen de online verkoop in maart fors toenemen.” Ook is het volgens hem te verwachten dat het aantal online aankopen van kamerplanten de komende tijd alleen maar toe zal nemen. 

Wanneer we Nick vragen naar de verklaarbaarheid van dit fenomeen juist nu in corona tijd zegt hij er het volgende over Tevens zorgen je kamerplanten voor zuurstof en maken ze de lucht zuiver, wat goed is voor de luchtkwaliteit in je huis. Ook hebben verschillende studies uitgewezen dat kamerplanten een positief effect hebben op je gezondheid, productiviteit, focus en geheugen.”  

Er is dus volgens de verkopers een duidelijke stijging te zien in de aankoop van kamerplanten. Maar waarom zijn we nu precies meer planten gaan kopen? Is hier een psychische verklaring voor? Volgens psycholoog Kirti Crezée is dit; Juist in deze tijd het goed voorstelbaar dat een plant fijne afleiding biedt van negatieve gevoelens als somberheid, angst, machteloosheid, eenzaamheid of verveling. Ik vind het dan ook niet verwonderlijk dat jongeren juist nu meer planten in huis halen.Het lastige hieraan blijft dat er op deze korte termijn nog geen echte onderzoeken zijn afgerond rondom dit onderwerp. Uit eerdere onderzoeken die een verband probeerden te leggen tussen planten en positieve gevoelens vertelde Kirti dat een groene omgeving en/of groen in huis een positief effect hebben op de gemoedstoestand” en Anderzijds verbeteren planten soms de luchtkwaliteit in een ruimte, wat ook weer een prettig gevoel kan geven. Iets wat Nick ook al eerder aankaarteKirti kan, ook uit eigen ervaring zeggen dat Het verzorgen van plantjes lekker mindfull is: je bent even bezig én je hoeft even nergens anders mee bezig te zijn. Dit zijn echter vermoedens die nog niet wetenschappelijk onderzocht zijn.  

Denk je na het lezen van dit stuk nou na over het aanschaffen van een kamerplant? Maar gaan ze toch om de een of andere reden altijd vroegtijdig dood? Je kan dan nog altijd terecht bij de Facebookgroep Plantenasiel WestlandIlse van den Dool en Roos Vollebregt hebben deze groep opgestart met tips om je te helpen je hopeloze plantjes weer wat nieuw leven in te blazen. Als je plantje er echt heel erg aan toe is dan zijn ze zelfs bereidt om hem op te vangen in hun planten asiel  

Al bij al zijn planten goed voor je. Is het niet voor de luchtkwaliteit in huis dan wel voor je mentale gezondheid. Een groene omgeving zorgt voor positiviteit. Daarnaast heb je iets om handen en daardoor ook weer wat afleiding. Naar verwachting blijft de kamerplant voorlopig nog erg populair en zet deze trend zich gestaag door.  

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *