Nieuwsgierige bezoekers struinen door de bloemenvelden

Nieuwsgierige bezoekers struinen door de bloemenvelden

Drukte op de bloemenvelden in Lisse. Gemaakt door: Giorgia Fulgheri

Helaas heeft het bloemenparadijs Keukenhof voor het tweede jaar op rij hun deuren gesloten moeten houden door het COVID-19 virus. Na miljoenen bezoekers die voorgaande jaren zijn geweest, kunnen ze er eindelijk nieuwe bezoekers bij optellen. Er mogen 5000 bezoekers per dag naar binnen bij het Keukenhof. Wel, is het hierdoor erg druk rondom het kleurige Keukenhof in de bollenstreek rondom Lisse. Wat veroorzaakt deze drukte? 

Ondanks dat het Keukenhof zijn deuren open mag gooien voor 5000 bezoekers per dag, zijn er alsnog honderden mensen die stiekem de sfeer willen proeven van het Keukenhof. Hordes mensen komen op de geurige hectares met miljoenen kleurige bloemen af. Hoewel het Keukenhof zonder bezoekers dus zonder heeft inkomsten gezeten, gaan de tulpen als warme broodjes over de toonbank bij de particuliere kraampjes rondom het KeukenhofMeters rijen met ongeduldige mensen die graag hun Paascentjes willen uitgeven aan een prachtige bos met gekleurde tulpen. De tulpen en narcissen zijn dit jaar niet aan te slepen, ze rukken het nog net niet uit je handen, maar gezellig is het wel! vertelt verkoopster bloemenkraam. Op een bloemenkraampje hangt een sierlijk bord met erop geschreven Betaalbare romantiek te koop”. De bossen kleurige tulpen verlaten de toonbank, 50 stuks voor 7,50 euro. Romantiek bij thuiskomst gegarandeerd. 

Bezoeker Remon Kraus is erg teleurgesteld dat hij zijn jaarlijkse uitje naar het Keukenhof niet mag volbrengen. “Elk jaar bezoek ik het Keukenhof samen met mijn vrouw en kleinkinderen. Het is een soort traditie geworden. Daarom zijn we nu alsnog samen de bloemen aan het bekijken, maar dan op een andere manier. Natuurlijk hebben we stiekem wel even naar binnen gegluurd bij het Keukenhof, dat kon ik niet laten. Vertelde Remon. 

Mirjam van der Schans, een lokale bezoeker die er even met de fiets op uit was:
“Het is een heerlijke dag om te fietsen, dus ook om erop uit te trekken. Ik begrijp best wel dat iedereen in deze tijd wat wil gaan doen op zon mooie dag maar, Ik erger mij alleen wel aan al die bezoekers die hun wagen te pas en te onpas in de berm parkeren om een kiekje te schieten. Ze lopen door de bollenvelden alsof zij de teler zelf zijn. Een beetje schandalig eigenlijk. Ik zag daar zo net nog een Aziatisch vrouwtje over een ander struikelen, ze lag languit tussen de hyacinten. Ze zal nu best lekker ruiken, maar wel een beetje ongepast hoor. 

Vorig jaar waren de bollenstreken gesloten door de grote toestroom van de nieuwsgierige bloemenliefhebbers. Onder anderbollengemeenten Lisse en Hillegom hadden direct ingegrepen voor preventie van nog meer kijkers. Er werd opgeroepen niet te komen, maar dat hield de pottenkijkers niet tegen. Zouden de bollenstreken dit jaar weer plannen hebben om te gaan sluiten bij ernstige drukte? Ja. De bollengemeentes zijn bezig met meerdere afsluitingen naar de wegen richting de beroemde bollenvelden. “Het is moeilijk om binnen te blijven, ik heb drie hondsdolle kinderen die ik echt niet meer binnen kan houden” de bloementijd is een traditie en dan trekken we erop uit gaan we ijs eten en leuke dingen doen.” aldus Sonja een lokale bewoonster van Lisse. 

Net zoals zoveel dingen en beperkingen op dit moment hopen wij op een betere tijd.
En hopelijk zal het Keukenhof volgend jaar weer geopend kunnen worden. Waar de lokale bevolking zijn ijsje kan halen, de Nederlandse toerist zijn bos tulpen kan gaan kopen bij de lokale bloemenkraam en de buitenlandse toerist na een bezoek aan de Keukenhof met een prachtige bloemenkrans op zijn motorkap vol trots naar zijn hotel kan rijden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *