Column – Rechtvaardigheid voor Jacob en Tina!

Column – Rechtvaardigheid voor Jacob en Tina!

Jacob (links) en zijn beste vriend Hente (rechts). Foto: Instagram @jacobblijfthier

Jacob en Tina zijn samen gevlucht naar Nederland. Na veel rechtszaken wilt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geen verblijfsvergunning bieden en wilt hun uitzetten naar Armenië. Het is vreselijk wat hier nu gebeurt.

Jacob vluchtte op 8-jarige leeftijd samen met zijn moeder Tina van 26 jaar uit Syrië, daar is het oorlogVerre voorouders van de moeder en zoon waren van Armeense afkomst. Deze voorouders zijn ruim een honderd jaar geleden gevlucht uit Turkije na tijdens de Armeense genocide. De gevluchte christelijke Armenen wonen al meer dan een eeuw in Syrië. Tina had voor haarzelf en haar zoon een Armeens paspoort aangevraagd, dit zou een beter inzicht geven op een Visum in Europa. Jacob was slachtoffer van een bomexplosie bij zijn school in Syrië “Dit was een plek waar ik me veilig voelde” vertelde Jacob bij BNN VARA. De scherven zaten in zijn lichaam en hij was erg ziek. “Het was afschuwelijk voor hem en mij. Ik heb mijn best gedaan om met mijn zoon naar Nederland te komen.” aldus moeder Tina. Uiteindelijk zijn moeder en zoon terecht gekomen in een vluchtelingenkamp Heumensoord in Nijmegen, na een vreselijke oversteek op een boot.  

Maar nu Armenië als een veilig land is verklaard, moeten Jacob en Tina nu terug naar dit voor hun onbekende land van de Immigratie- en Naturalisatiedienst? Jacob is hier nog nooit geweest. Ik vind dit harteloos en hartverscheurend. Jacob is een vrolijke tiener, is net begonnen op de middelbare school en doet havo in Ubbergen, doet aan gitaarles en breakdancen. Hij heeft veel vrienden die hem zeker niet kunnen missen en natuurlijk geldt het ook andersom. Hij geniet van het leven. Dit gaat over een tiener en een jonge moeder, die eindelijk, na het vluchten uit een vreselijke oorlog een veilige haven hebben gevonden in Nederland. En nu, wordt er door de Immigratie- en Naturalisatiedienst bepaald dat de jonge moeder en zoon terug moeten naar een land waar ze beiden eigenlijk helemaal niks van af weten? Ze spreken beiden de taal niet of nauwelijks en het is een vreemd land. Vreselijk. De enige keer dat moeder Tina in Armenië verbleef was voor vier dagen, om haar zoon en zichzelf een van gelukkige toekomst te voorzien om een paspoort aan te vragen. Deze twee mensen leven nu in angst en zijn getraumatiseerd, zo gaan we niet met mensen om! Nederland voelt voor hen als thuis, ze horen hier.  

Daarnaast blijken er dramatische gevolgen te zijn voor kinderen die worden uitgezet naar hun “land van herkomst”. Ze worden diepongelukkig en soms zelfs depressief. Niet alleen de uitgezette kinderen hebben hier nadelige gevolgen van, maar ook de vriendjes die nu zonder zijn of haar beste vriend verder moeten. 

Gelukkig heeft de moeder van Hentede beste vriend van Jacob een petitie gestart: Jacob en Tina blijven hier! Deze petitie is al ruim 56.000 keer getekend en dat moeten er meer worden. “Het is heel eng, het gaat nu goed met ons, maar ik ben zo bang dat het alsnog geen resultaat oplevert. Ik wil er niet aan denken dat wij misschien toch uitgezet worden.” zei Jacob bij BNNVARA. Het is toch vreselijk, dat deze jongen waarschijnlijk wordt uitgezet, terwijl hij een supergrote toekomst voor zich ziet hier in Nederland! Hij mag VWO studeren en uiteindelijk wil hij arts worden. Het is gruwelijk om Jacob geëmotioneerd te zien raken bij de uitzending van BNN VARA, toen hij een video te zien kreeg van al zijn vrienden, gitaarleraar en breakdance leraar met als boodschap dat Jacob hier, in Nederland, moet blijven. Je kan geen mensen terugsturen die Nederlands denken, Nederlands praten en Nederlands dromen. Bent u ook tegen deze vorm van onrechtvaardigheid? Teken de petitie! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *