MEERDERHEID KAMER STEUNT BENOEMING INFORMATEUR

MEERDERHEID KAMER STEUNT BENOEMING INFORMATEUR

Informateur Herman Tjeenk Willink in het midden bij een formatiegesprek in 2017.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag, 6 april, ingestemd met het voorstel van D66 om Herman Tjeenk Willink te benoemen tot informateur. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging (BBB) stemden tegen. De nieuwe informateur krijgt drie weken de tijd om de formatie weer vlot te trekken. In afspraken staat vast dat hij met een eindverslag komt, ook de verslagen van gesprekken met fractievoorzitters komen dan openbaar. 

VVD-leider Mark Rutte mocht aftrappen en vindt dat er met de nieuwe informateur snel gesproken moet worden over het thema ‘macht en tegenmacht’.  ‘’In het kader van het herstel van vertrouwen lijkt het verstandig om dat thema al in deze fase te bespreken.’’ zei Rutte in het debat.  

Rutte wees erop dat vorige week, in het Omtzigt-debat, het daar vaak over ging. De hele oppositie zegde toen het vertrouwen in premier Rutte op, omdat hij  de kwestie Omtzigt op tafel had gelegd. Rutte steunt het voorstel om Tjeenk Willink te benoemen tot informateur. ‘’Dat schept de mogelijkheid om het formatieproces weer zo veel mogelijk terug in de rails te krijgen.’’ 

Volgens D66-leider Sigrid Kaag, moet Tjeenk Willink over uiterlijk drie weken verslag uitbrengen over zijn werkzaamheden. Hij moet een uitweg uit de huidige impasse vinden door gesprekken te voeren met alle fractievoorzitters. ‘’Er is een hoop niet goed gegaan, dat reken ik ook mijzelf aan’’, aldus Kaag. ‘’We hebben nu behoefte aan rust en een zorgvuldig proces.’’ Als het aan D66 ligt komt er een ‘’zo progressief mogelijk kabinet.’’ 

Op vragen van de oppositie wilt Kaag niet zeggen of ze VVD-leider Rutte uitsluit als onderhandelingspartner. ‘’Ik ga niet vooruitlopen op de gesprekken met de informateur. Het is aan de heer Rutte om uit te tekenen hoe hij de vertrouwenskloof gaat herstellen.’’ Vorige week in het Omtzigt-debat diende Kaag nog een motie van afkeuring in tegen Rutte, die steun kreeg van een grote meerderheid.  

Het CDA onder leiding van Hoekstra houdt zijn kaarten nog steeds gesloten. ‘’De CDA-fractie is niet aan zet en zal niet snel aan zet komen’’, zei hij. Hoekstra steunt wel het voorstel om Tjeenk Willink te benoemen tot informateur. ‘’Hij zal zich wat ons betreft moeten richten op het bij elkaar rapen van de brokstukken.’’ Hoekstra  denk dat Tjeenk Willink daarvoor geschikt is. 

PVV-leider Wilders is minder enthousiast over de minister van Staat, die ook betrokken was bij de formatie in 1972. ‘’Deze assistent van Joop de Uyl is niet de frisse wind die deze formatie nodig heeft. De mottenballen vliegen je nog net niet om de oren.’’ Als het aan de PVV ligt worden er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uitgeschreven.  

Partij van de Dieren leider Ouwehand is bereid om de formatie nog drie weken tijd te gunnen. Maar als er geen meerderheid te vinden is, moet de knoop wat haar betreft doorgehakt worden en moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. ‘’We moeten het land niet vermoeien met een formatieproces dat niets oplevert.’’ 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *