Haagse gemeenteraad doet onderzoek naar kosten cultuurcomplex Amare

Haagse gemeenteraad doet onderzoek naar kosten cultuurcomplex Amare

FOTO: glazen gebouw

De Gemeenteraad van Den Haag is begonnen met een onderzoek naar de problemen bij de bouw van cultuurcomplex Amare. Amare moet het nieuwe onderkomen worden van het Residentieorkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Zuidstrand theater. De bouw van dit complex valt duurder uit dan gepland en wordt later opgeleverd. 

‘De problemen bij Amare staan niet op zichzelf’, zegt raadslid Robert Barker (Partij voor de Dieren). ‘Ook bij andere grote projecten heeft Den Haag onvoldoende grip op kosten en voortgang‘. De gemeenteraad heeft daarom besloten over te gaan tot een vooronderzoek. Een eerste stap naar een mogelijke raadsenenquêteDaarbij kunnen (oud-)wethouders, ambtenaren en andere betrokkenen onder ede worden gehoord. 

Bij de oorspronkelijke plannen in 2014, beloofde het stadsbestuur plechtig dat het gebouw nooit duurder zou zijn dan 177 miljoen euro. Inmiddels staat de kostenteller al op 223,3 miljoen euro. En dat terwijl al de mooie en beloofde snufjes werden geschrapt. 

De Haagse Rekenkamer concludeerde afgelopen najaar dat de gemeenteraad onjuist en onvolledig is geïnformeerd door het college. Anne Mulder (VVD), sinds september wethouder Stadsontwikkeling, deed afgelopen week al een knieval naar de raad. ‘U moet er vertrouwen in kunnen hebben dat het goed loopt, hier in het stadhuis’, zei hij. ‘U bent als gemeenteraad niet een soort speurhond. U moet informatie goed kunnen begrijpen.’ (Via de Volkskrant) 

Dans en kunstliefhebster Lotte Jans hoopt toch nog dat er publiek verwelkomd kan worden komende september. Mijn passie voor dans en cultuur is enorm groot. Ik verheugde mij daarom ook al een tijdje op de bouw van dit complex. Zelf danst Lotte ook bij het Nederlands Dans Theater. Ze hoopt snel van het nieuwe complex gebruik te kunnen maken. Het Koninklijk Conservatorium heeft de verhuizing al uitgesteld tot de jaarwisseling. Het Residentieorkest en het Nederlands Dans Theater hopen nog wel voor de zomer het gebouw in te kunnen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *