ADO staat te koop 

ADO staat te koop 

Het Cars-Jeans stadion in Den Haag.

ADO staat te koop. De huidige eigenaar United Vansen wil ervan af. De afgelopen periode is de clubleiding van ADO in gesprek geweest met een aantal geïnteresseerde partijen. Deze partijen zijn naar verluid Otium Group en Cosinus Capital Group. De vraagprijs ligt waarschijnlijk rond de 4 miljoen euro. 

 Otium Group en Cosinus Capital Group zijn twee totaal verschillende partijen. Volgens Job Gulikers, onderzoeker sporteconomie aan de HAN, is Otium Group een Amerikaans vastgoedbedrijf met veel contacten in de sportwereld. Otium Group heeft onder andere Ajax geholpen met de expansie naar de Verenigde Staten. De huidige eigenaar United Vansen is ook een vastgoedbedrijf. Zij komen uit China. 

Cosinus Capital Group is volgens Gulikers een investeringsmaatschappij. “Cosinus Capital Group beheert geld van kapitaalkrachtige mensen en zij beleggen dit om op deze rendement te behalen voor hun klanten.” Eigenaar van deze maatschappij is Hagenaar Anthony Rothengatter. Dit pleit volgens Gulikers in zijn voordeel. 

 Geld verdienen 

Volgens Gulikers zijn de bedoelingen met ADO voor beide partijen redelijk hetzelfde. Beide partijen willen simpelweg zoveel mogelijk geld verdienen met ADO. “De bedoeling is dat ADO nu voor een bepaald bedrag gekocht wordt, en dat het na verloop van tijd voor meer geld verkocht wordt.” aldus Gulikers.
Na de koop kunnen er verschillende afspraken worden gemaakt tussen ADO en de koper. “Deze partijen willen natuurlijk ook geld verdienen nadat ADO gekocht is, er worden verschillende afspraken gemaakt. Denk hierbij aan een verkooppercentage die de koper krijgt bij de verkoop van spelers of rendement voor de koper bij eventuele winst.” stelt Gulikers. 

 Voordelen ADO 

Ook voor ADO kunnen er verschillende voordelen zijn aan een verkoop. Gulikers noemt het oppoetsen van het negatief eigen vermogen, aantrekken van spelers die in het verleden niet mogelijk waren en een verbetering van de jeugdopleiding. Vooral een verbetering van de jeugdopleiding kan volgens Gulikers een groot voordeel zijn. “Bij Vitesse is er na de komst van Jordania een mooi trainingscomplex gekomen en is de jeugdopleiding sterk verbeterd, bij ADO zou dit ook een mooi vooruitzicht zijn.”
Een nieuwe partij zal ook zorgen voor een verbeterde verhouding tussen eigenaar en publiek. Over de huidige eigenaar United Vansen bestaat veel onvrede onder de ADO-supporters. 

 Risico 

Op dit moment staat ADO Den Haag er slecht voor. Ze staan op een laatste plaats in de Eredivisie en degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie lijkt onafwendbaar. Dr. Thomas Peeters, professor toegepaste economie aan de Erasmus Universiteit, stelt dat het overkopen van een voetbalclub na degradatie risicovoller is. “Er zijn minder inkomsten op een lager niveau en er zullen investeringen moeten worden gedaan om terug te komen op het hoogste niveau.” Wel is volgens Peeters een voetbalclub goedkoper over te nemen wanneer deze degradeert. De huidige eigenaren willen er dan namelijk nog liever van af.
Mocht ADO stunten en er in slagen om in de Eredivisie actief te blijven, dan is volgens Gulikers de koop van ADO nog steeds een groot risico. “Er is in Nederland nou eenmaal niet veel geld te verdienen, de tv-gelden liggen hier veel lager dan in bijvoorbeeld Engeland.”

Welke partij ADO ook gaat overnemen, loopt een risico. De gedachten waar de ADO supporters zich aan kunnen vastklampenis dat het niet heel veel slechter kan gaan dan nu. 

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Luuk je blijft maar artikelen produceren over ADO, daarom begin ik sterk het vermoeden te krijgen dat je fan begint te worden van deze club. Alles is in ieder geval beter dan de voetbalclub uit de hoofdstad!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *