Oud Haags Havenkantoor wordt mini-hotel

Oud Haags Havenkantoor wordt mini-hotel

Het oude Haagse Havenkantoor gelegen aan de Goudriaankade wordt omgetoverd tot hotel. Het monumentale pandje met iconisch geel wapen van Den Haag op de gevel had lang geen duidelijk bestemmingsplan. Door een initiatief van vastgoed organisatie Stadsherstel zal het worden omgetoverd in iets waar veel mensen van zullen gaan genieten.  

Het oude havenkantoor in Den Haag werd in 1900 gebouwd en heeft nu de status rijksmonument. Het vrijstaande gebouwtje is ontworpen in de stijl van Berlage door A.A. Schadee. Het heeft twee verdiepingen van elk circa 16 vierkante meter en is gelegen in het Haagse Laakkwartier. Vroeger dienden het als kantoortje om het haven en liggeld te innen van de schepen die aandeden in de oude Laakhaven. Volgens monumentenzorg Den Haag is het gebouw “van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de overgangsarchitectuur en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal. Een toegevoegde waarde is de stedenbouwkundige situering op de hoek Goudriaankade/Bontekoekade.” 

De organisatie Stadsherstel heeft de taak op zich genomen om dit monumentale pandje te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. De keuze is gevallen op een zogeheten mini-hotel. Over deze keuze om er een mini-hotel van te maken zei Claudia de Vries van Stadsherstel het volgende: “Stadsherstel heeft als doel het behoud van monumentaal erfgoed zodat toekomstige generaties hier ook nog van kunnen genieten. Een manier om dat te doen is door een dergelijk prachtig pand een bestemming mee te geven zodat er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. Een mini-hotel vonden we daarin heel goed passen. Op die manier kan men zowel de buiten- als de binnenkant ervaren.” 

Het pand heeft vooral de afgelopen jaren gediend als bedrijfsruimte maar werd daardoor eigenlijk niet optimaal benut. Daarom is toch besloten niet meer met deze invulling door te gaan. Ook de keuze om er een woonhuis van te maken bleek doordat het pand zo klein is, niet ideaal. De keuze om er een mini-hotel van te maken was dus snel gemaakt. De Vries zegt daarbij nog “Je ziet tegenwoordig steeds meer prachtige oude panden die omgetoverd worden tot hotel, denk maar aan watertorens en oude gevangenissen.” Dit pand is daar natuurlijk in feite ook geschikt voor. 

We vroegen mevrouw de Vries ook waarom dit pand juist niet mag verdwijnen, daarop zij ze het volgende: “In dat deel van Den Haag is helaas al veel erfgoed gesloopt in de afgelopen jaren, maar gelukkig heeft het voormalige Havenkantoor het tot op heden nog altijd gered. Als het aan Stadsherstel ligt blijft dat ook vooral zo.” … “ook qua historie geeft het de veranderingen en historische functies van de omgeving weer. Zo is het nog een van de weinige objecten waaraan je kunt zien dat het in het verleden een voor die tijd grote haven was.” Het Laakkwartier heeft, wat menig Hagenezen kunnen beamen, tegenwoordig een veel moderner uiterlijk gekregen. Dit is een van de weinige historische pandjes in dat gedeelte van Den Haag.  

De buurtbewoners waarmee we spraken gaven aan blij te zijn met de verandering. “Het is fijn om te zien dat zo’n oud gebouw weer wat leven wordt ingeblazen.” aldus omwonenden.  

De verbouwing van het havenkantoortje is momenteel nog in volle gang. Naar verwachting zal het voor de zomer af zijn. Hopelijk kunnen de eerste gasten deze zomer nog gaan genieten van dit monument.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *