Jongeren tijdens corona: ‘Ik voel me ontzettend ongemotiveerd en apathisch’

Jongeren tijdens corona: ‘Ik voel me ontzettend ongemotiveerd en apathisch’

Afbeelding van PDPics via Pixabay

Veel jongeren die nu eigenlijk in de bloei van hun leven zouden moeten zitten, leiden nu hun leven alleen in hun kamer achter een computerscherm. Veel jongeren kampen hierdoor met mentale problemen, maar echt een erkenning is er niet. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de stand van de mentale klachten onder jongeren die zijn toegenomen tijdens de coronacrisis. Echter spreken onderzoeken elkaar tegen en is een echt antwoord onduidelijk. Eén ding wat zeker is dat jongeren het erg moeilijk hebben in deze onzekere tijd.  

In afgelopen februari kwam naar buiten dat volgens een onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out 82 procent van de jongeren tegen een burn-out aan zitten. Echter zijn er over dit onderzoek verschillende kritiekpunten naar buiten gekomen. De factcheckers van universiteit Leiden hebben uitgezocht hoe betrouwbaar het onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out is en hebben op hun website een conclusie gegeven: “Het nieuws dat 82 procent van de Nederlandse jongeren zich op het randje van een burn-out bevindt, berust op methodologisch ondermaats onderzoek. De onderzoekers gebruikten in plaats van de standaardtest een eigen methode, die niet door wetenschappelijk onderzoek is gevalideerd”. Wel erkennen de factcheckers het probleem dat maatregelen hebben op jongeren: Er zijn voldoende redenen tot zorg over het effect van de coronamaatregelen op jongeren, maar dit onderzoek hoort daar niet bij. 

Het probleem is dus zeker wel aan de orde, maar het onderzoeken blijkt lastig te zijn. Psycholoog Gre van der Zee ziet wel in haar praktijk dat corona invloed heeft: “Mijn indruk onder mijn cliënten is dat het wel toenemend meespeelt, vooral onder studenten, maar het altijd samen gaat met anderen dingen”.  

Dit gegeven komt ook terug bij de jongeren die wij hebben gesproken. Dit zijn eerstejaars studenten, die dus zijn begonnen met studeren midden in de coronacrisis en daar veel last van hebben. Ik merkte vooral dat ik heftige concentratieproblemen kreeg en dit had grote impact op mijn school. Ik had bijna geen motivatie om aan school te gaan en dat heeft weer impact op mijomdat ik van mezelf een harde werker ben. Dus wanneer ik dit niet kan doen voel ik me wel slechtDaarnaast heb ik vaak dagen dat ik me wel eenzaam kan voelen. Ik heb gemerkt dat sociaal contact belangrijker voor mij is dan ik had gedacht.” verteld Didi*.  

Iemand die hier ook last van heeft is Indy*. “Ik voel me ontzettend ongemotiveerd en apathisch, dat wil zeggen dat heel veel dingen me gewoon niet meer boeien terwijl dat voor corona lang niet zo erg het geval was. Ik kan me totaal niet meer concentreren of efficiënt werken en ik ontwijk belangrijke taken of moeilijke situaties. Ik voel me ook niet meer op mijn gemak in sociale situaties terwijl ik voor corona daar vrijwel nooit last van had 

Daarnaast heeft Indy* ook een mening over hoe er wordt om gegaan met jongeren in deze crisis: Ik denk dat er niet genoeg aandacht is voor studenten en hoe alleen zij staan in deze crisis. Er worden vrijwel geen versoepelingen geboden aan universiteiten en hogescholen. Bij lang niet alle studies wordt er gelet op hoe individuele studenten er mentaal in staan en wordt er verwacht dat de studenten wel op iemand af zullen stappen als het niet zo goed met ze gaat. 

Gedragswetenschapper Koen van Dijk bevestigd de gevoelens en problemen die de studenten hierboven benoemen: “Studenten gaan niet meer naar school en missen het sociale aspect, wat voor veel studenten toch (minimaal!) net zo belangrijk is als de studie zelf. Daarnaast kan er niet meer gesport worden, wat naast goed is voor het lichaam, ook goed is voor de geest, daar zijn we inmiddels ook wel over eens. Het sporten heeft ook weer een sociale component, wat door studenten ook weer gemist moet worden. Verder hebben we natuurlijk nog uitgaan, wat het sociale gemis voor studenten compleet maakt. En dan heb ik het niet eens over mogelijk gebrek aan lichamelijk, fysiek contact met anderen! Het gebrek aan sociaal contact is natuurlijk voor ons allemaal een enorm gemis, maar voor jongeren in ontwikkeling is die behoefte aan een groepsgevoel nóg sterker.”  

Dit zijn studenten die erg last hebben van de coronacrisis, maar er zijn ook studenten die de coronacrisis soms wel fijn vinden. Zoals Leanne, Ik ben zelf al wat stoornissen en eigenlijk is het soms fijn dat corona er is. Het is fijn dat ik het minder druk heb en soms is het ook juist fijner om minder mensen te hoeven zien. Het geeft mij juist dus soms meer rust dan voorheen. Het voorbeeld van Leanne kan gedragswetenschapper Sanne Vink bevestigen “Ik zie vaker somberheid en trauma als aanmeldreden. Ik zie echter ook een deel van mijn cliënten die door corona een vermindering van klachten ervaren omdat het leven overzichtelijker is, er minder stress is over school en wie vaker thuis zijn als rustig ervaren.”  

Ook kan Van Dijk bevestigen dat de situatie voor elk persoon anders is: “Uiteraard verschilt het per persoon hoe hij of zij met de situatie omgaat. De éne jongere heeft minder last van de effecten van de coronapandemie dan de andere. Dát kan weer afhangen van aanleg/aangeboren factoren, hoe veerkrachtig iemand is. Maar ook aan de omgeving, het sociale vangnet, en of er misschien al sprake is van psychische problematiek. Het kan ook zo zijn dat er door de coronacrisis klachten naar voren komen die zich anders, op een later moment, ook hadden ontwikkeld. 

De coronacrisis is dus voor bepaalde jongeren/studenten erg moeilijk en de crisis heeft een negatieve invloed op hun mentale gezondheid. Zeker voor de jongeren die voor de coronacrisis al kampte met mentale problemen en die tijdens deze crisis zijn verergerd. Daarentegen is er ook een andere groep die al kampte met mentale problemen en daardoor moeite hadden met het sociale aspect. Het coronavirus geeft deze jongeren juist weer rust.  

 

*De namen van de studenten zijn vanwege privacy redenen fictief. De echte namen zijn wel bekend bij de redactie.  

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *