Sint-Maartenscollege toe aan verbouwing

Sint-Maartenscollege toe aan verbouwing

Het huidige gebouw van het Sint-Maartenscollege

Het gebouw van het Sint-Maartenscollege in Voorburg is 55 jaar oud en daarom toe aan een verbouwing. Op dit moment wordt er sterk geneigd naar nieuwbouw in plaats van renovatie.  

 De rector van de school, Ajolt Elsakkers, is van mening dat elk gebouw een bepaalde levensduur heeft voordat dit toe is aan een verbouwing. Bij het Sint-Maartenscollege is deze periode nu gekomen volgens hem. 
Twee jaar geleden is er een inspectie langs geweest. Deze inspectie vond dat er vooral op het gebied van klimaat wat kon veranderen op het Maartens. “Op sommige plekken in de school is het heel warm, en op andere plekken is het weer heel erg koud”. Ook de infrastructuur van het huidige gebouw heeft verbetering nodig volgens hem. “In het huidige gebouw zijn veel gangen waar maar aan één kant van de gang een lokaal zit, dit is geen logische indeling van de ruimte.”
Leerlingen van de school Annick en Julienne zijn het hiermee eens. Vooral de ventilatie van het gebouw is niet goed. In tijden van corona is dit erg vervelend. Omdat de ventilatie niet goed is, moeten de ramen en deuren van de lokalen open blijven om de luchtcirculatie in de gebouwen goed te houden. Dit zorgt voor de nodige afleiding tijdens de lessen. 

 Gemeente 

 De gemeente Leidschendam-Voorburg is nauw betrokken bij de plannen. Volgens de rector is dit logisch. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting. “Per vijf à tien jaar maakt de gemeente een nieuw integraal huisvestingsplan. Hierin staat onder anderen welke gebouwen toe zijn aan een verbouwing. Nu was het Maartens aan de beurt” aldus de rector. 
Wat de gemeente ook krijgt, is geld vanuit de overheid voor elk kind dat onderwijs volgt in de betreffende gemeente. Het is voor hun dus ook belangrijk dat de stroom van leerlingen naar de scholen in de eigen gemeente groot blijft. 

 Nieuwbouw 

Volgens de rector is nieuwbouw de meest logische oplossing. “Denk aan een oude auto, je kan hierbij de oude onderdelen blijven vervangen, maar het blijft een oude auto.” Ook liggen de kosten voor een renovatie waarschijnlijk hoger dan de kosten van nieuwbouw. Het is alleen nog niet helemaal zeker of er daadwerkelijk wordt overgegaan op nieuwbouw. Later gaan er definitieve beslissingen volgen vanuit de gemeente. Wat wel voor bijna 100 procent zekerheid gezegd kan worden, is dat de nieuwbouw op dezelfde plek zal plaatsvinden als waar de school nu staat. 
Lid van de medezeggenschapsraad van de school, Karlien Kleine, stelt dat er met de nieuwbouw meer bereikt kan worden dan alleen een nieuw schoolgebouw. De school staat volgens haar op een centrale plek en is in de weekenden en na schooltijden nog te vaak leeg. Een multifunctionele functie van het gebouw zal de buurt helpen. 

 Gevolgen leerlingen 

Volgens de rector gaat het onderwijs gewoon door en voor. Bouwwerkzaamheden die veel herrie maken, zullen om de lessen heen moeten gaan. Waar alleen niet omheen te komen zal zijn, is dat er noodgebouwen zullen moeten komen. Ook zullen de lestijden aangepast moeten worden aan de bouw. “De leerlingen gaan het wel merken” aldus de rector. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *