Koningsdag – Geen fysieke festivals, maar wel gebak

Koningsdag – Geen fysieke festivals, maar wel gebak

Jumbobollen zijn gebakjes voor Koningsdag. Ze zijn in het oranje met een kroontje erop.

Koningsdag is onze nationale feestdag. Normaal gesproken zijn de binnensteden druk met mensen die naar festivals of markten gaan. Er hangt dan een gezellige sfeer. Nu zitten we nog steeds in een pandemie, dus een massa aan mensen is nog niet mogelijk. Radio 538 Koningsdag in Breda waar 10.000 mensen naartoe zouden gaan gaat niet door. Radio 538 organiseert jaarlijks een festival op Koningsdag, waar diverse Nederlandse artiesten optreden zoals: Armin van Buuren, Snollebollekes en Guus Meeuwis.  

Feestgangers kunnen niet bij een Radio 538 Koningsdag feesten. Het is dus nog een jaartje online uit je dak gaan. Al die mensen die een kaartje hebben gekocht moeten nu via een Zoom livestream feesten. Het is geen feit, maar een mening dat deze editie van Koningsdag minder gezellig zal zijn. 

Simone Lamain is royaltydeskundige en freelancejournalist van het programma Blauwbloed en eindredacteur van het blad Royalty. Zij kan uitspraken doen over het Koningshuis en Koningsdag. 

Simone Lamain zegt:  

Koningsdag 2021 zal net als Koningsdag 2020 niet het volksfeest worden waar we op hopen. Maar dat komt door de corona-maatregelen en omdat ervoor gekozen is in Eindhoven in een afgesloten ruimte een programma te organiseren.Als we gewoon Koningsdag op de oude manier hadden kunnen vieren, zou de versplintering in de samenleving daar volgens mij geen invloed op hebben.Het zou juist een leuke afleiding zijn. 

De Rijkvoorlichtingsdienst doet de woordvoering namens het Koningshuis en geeft via de afdeling Communicatie Koninklijk HuisMinisterie van Algemene Zaken, Rijksvoorlichtingsdienst het volgende commentaar: Op Koningsdag neemt Zijne Majesteit de Koning met zijn gezin deel aan een speciale online- en tv-uitzending vanuit een studio op de High Tech Campus Eindhoven. Een traditionele route door de stad met veel publiek is vanwege de huidige coronamaatregelen helaas niet mogelijk. Brainport Eindhoven heeft aan de hand van het thema Kennis Maken een uniek en typisch Eindhovens programma samengesteld dat iedereen via de televisie of viawww.koningsdageindhoven.nlkan volgen. 

Het oordeel of het geen leuke Koningsdag gaat worden vanwege verdeeldheid in het land en dat veel online moet, laat ik aan u. 

Anja van Rijn doet de administratie van het blad Royalty. Zij geeft aan dat: “voor ouderen is het vervelend, maar die kunnen er wel mee leven. De ouderen kunnen gewoon voor de televisie genieten van oude beelden of via de live uitzending uit een studio in Eindhoven.” “Voor de jongeren is dit niet leuk, die willen natuurlijk kunnen feesten. Dus online feesten is een mooi alternatief om toch uit je dak te kunnen gaan. 

Als we van Rijn, Lamain en de Rijksvoorlichtingsdienst moeten geloven dan kan je niet zomaar zeggen dat het niet leuk zal zijn. De ene persoon zal ervan balen dat je buiten geen drukte hebt, de ander zal genieten van z’n gebakje voor de tv. Je hebt mensen die de situatie waarin we nu leven accepteren en het zo leuk mogelijk proberen te maken, maar er zijn ook mensen die de plannen voor Koningsdag niks vinden en dan ook niks gaan doen. 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *