“De man is het hoofd der vrouw.”

“De man is het hoofd der vrouw.”

Vrouwen in de politiek, tegenwoordig wordt er veel bewuster nagedacht over hoe we de man/vrouw verhouding op alle werkgebieden gelijker kunnen maken. Lokaal voorzitter SGP-jongeren Vallei & Rijn, Mathijs van der Tang, is hier echter kritisch over. In een filmpje wat viraal is gegaan zegt hij het volgende “Waarschijnlijk zeg jij, ja natuurlijk ben ik voor vrouwen in de politiek maar als Christen denk ik daar toch anders over.”… “Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen en in de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig.”  

Nadat het fragment werd gedeeld op de Instagram pagina van de NOS Stories is het filmpje viraal gegaan. Johan de Leeuw, bestuurslid Politiek SGP-jongeren wilde er het volgende over kwijt: De uitingen van het Mathijs van der Tang zijn op persoonlijke titel gedaan en zijn niet de visie van SGP-jongeren als organisatie.Zowel meneer de Leeuw en ook Leander Tramper landelijke voorzitter SGP-jeugd die we benaderden voor het stuk verwezen ons naar het officieel statement wat naar buiten werd gebracht omtrent het filmpje. Namens het bestuur wil ik ook hier benadrukken dat deze uitspraken op persoonlijke titel zijn gedaan en dus niet de mening van onze organisatie vertolken.’’ Aldus Tramper.    

In dit officieel statement wordt gezegd; Binnen SGP-jongeren staan alle functies open voor zowel mannen als vrouwen, zo zijn er op dit moment twee vrouwen actief in het bestuur.” Iditzelfde statement wordt aangegeven dat het vaker een onderwerp van discussie is De discussie over het vrouwenstandpunt wordt al sinds de oprichting gevoerd binnen zowel SGP als SGPJ, het bestuur draagt graag bij aan interne verdieping en verbreding van dit debat.” Aldus het statement.  

De controversiële uitspraken zorgden de hele week voor felle kritiek tegen van der Tang. Met namen de uitspraak De man is het hoofd van de vrouw., viel niet in goede aarde. Ook vanuit de politiek waren er kritische geluiden.  

 

 

We spraken van der Tang nog voor een korte reactie hier kwam het volgende uit: 

Er kwam afgelopen week veel op me af. Als columnist geef ik vaker een stevige mening, dus dan ben je wel wat gewend. Maar hoe het met mij persoonlijk gaat is van ondergeschikt belang. Wat ernstiger is, is dat een Bijbels geluid op zoveel haat kan rekenen.  

Over of hij nog steeds achter de uitspraken in het fragment staat zegt hij het volgende; Sommige uitspraken waren ongelukkig, maar ik sta nog vierkant achter mijn uitspraak dat de man het hoofd is der vrouw. Het gaat er niet om wat mijn mening is, maar wat de Bijbel ons leert. Graag ga ik in gesprek met mensen die mijn standpunt niet begrijpen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Maar samenleven gaat al een stuk makkelijker als je elkaar in elk geval begrijpt. 

We vroegen hem ook wat hij vond van het statement wat naar buiten kwam vanuit het bestuur van de SGP, hierover zegt hij; Ik geloof dat het genuanceerder ligt. In de mediagekte worden uitspraken al heel snel verkeerd uitgelegd. Het zou goed zijn als het hoofdbestuur zich helder uitspreekt vòòr het beginselprogramma van de SGP.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *