New hobby, New me: meubelmaken

New hobby, New me: meubelmaken

Frits Beijes aan de slag bij zijn zelfgemaakte werkbank | Foto: Tijmen Beijes

Het coronavirus en de vele lockdowns hebben ons zeeën van tijd gegeven. Genoeg ruimte dus voor nieuwe hobby’s en projecten. Iedere week interviewen we iemand uit de omgeving, die in deze rare tijd een nieuwe vrijetijdsbesteding heeft ontdekt of is begonnen aan een nieuw project. Deze week interviewen we: Frits Beijes, die is begonnen met meubelmaken.

Frits Beijes is 55 jaar oud en woont in Loosduinen, Den Haag. Hij is projectmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf. Vlak voor de eerste lockdown is Frits begonnen met meubelmaken. In de coronatijd heeft deze nieuwe hobby vleugels gekregen.

Hoe ben je begonnen met meubelmaken?
“Ik zag op het internet toevallig een filmpje langskomen van iemand die een kast aan het maken was en toen dacht ik: ‘Dat is leuk!’ Toen ben ik meer filmpjes gaan kijken en er bleken dus hele communities te zijn die meubels maken. Dat vond ik dusdanig interessant dat ik ben gaan kijken of er een cursus meubelmaken in de buurt was. Ik heb een meubelmaker gevonden die ’s avonds zijn werkplaats ter beschikking stelt en vragen beantwoordt. Het is dus echt een nieuwe hobby. Ik heb vroeger wel in de bouw gezeten. Daar heb ik timmerwerk gedaan, maar dit is wel echt iets anders. Het is allemaal wat fijner en nauwkeuriger werk en vaak ook met andere houtsoorten.  Meubelmakers gebruiken vaak wat duurder hout. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met eikenhout. Dat mag ik lenen van de meubelmaker, die een heleboel planken heeft liggen.”

Hoe is corona van invloed geweest op deze hobby?
“Ik was eigenlijk al een beetje begonnen met meubelmaken voordat de pandemie begon en toen corona kwam moesten we bij de cursus eerst even nadenken hoe we dat zouden regelen. Dat is uiteindelijk wel gelukt, maar corona dwingt je wel even om ergens anders over na te denken dan over je werk. In die zin heeft corona wel geholpen, want het is natuurlijk wel fijn dat je na al dat thuis zitten de deur uit kan en je energie even kwijt kan.”

Wat houdt die cursus meubelmaken precies in?
“Voorheen zaten we daar meestal met zes tot acht mensen, maar nu in de coronatijd zijn we met vier plus de docent. Je kan hierdoor goed de anderhalve meter afstand houden. En dan krijg je les of ga je gewoon aan de slag. Je krijgt in zoverre les dat je zelf een meubel mag ontwerpen of bedenken en dan kijkt hij samen met jou hoe je dit kunt aanpakken. Hij geeft je dus tips en helpt je soms een handje. Die cursus heb ik een keer per week.”

Doe je het meubelmaken alleen op de cursus of ook op een andere plek?
“Ik heb thuis in de schuur een plekje gemaakt waar ik een beetje kan rommelen. Daar heb ik natuurlijk lang niet zulke mooie, prachtige apparatuur als die meubelmaker, maar ik rommel gewoon een beetje. Dat vind ik leuk. Dit doe ik eigenlijk te weinig, omdat ik het ’s avonds nog best vaak druk heb.”

Wat vind je zo leuk aan het meubelmaken?
“Ik vind het leuk dat je even met je handen bezig bent. Ik vind het hout ook heel lekker ruiken. En ook vind ik het gereedschap ontzettend mooi en fijn om te gebruiken.”

Vond je het altijd al leuk om bezig te zijn met hout en gereedschap?
“Ik heb altijd al wat met gereedschap gehad. Mijn vader was timmerman en dat is geen meubelmaker. Timmerman is echt meer voor constructiebouw. Dat vond ik altijd erg grappig en daar hielp ik hem ook regelmatig bij. Ik ben ook bouwkunde gaan doen. Ik vind bouwen sowieso leuk. Ik heb het altijd al meegekregen. Nu vind ik het fijn, omdat je iets ingewikkelder projecten maakt. Dan gebruik je niet alleen je hersens en je intelligentie, maar je verscherpt ook je vaardigheden.”

Wat vind je zo leuk aan bouwen? Is dat het proces of het product wat je uiteindelijk maakt?
“Beide aspecten vind ik eigenlijk wel leuk. In mijn werk ben ik nu druk bezig met het proces en dat vind ik heel gaaf. En ik vind met mijn handen bezig zijn en het uiteindelijke product ook erg leuk.”

Wat heb je allemaal al gemaakt?
“Ik heb in mijn schuur een hele mooie werkbank gemaakt. Al zeg ik het zelf. Deze plek is echt voor het grove timmerwerk, maar je kan er ook meubels maken. We gebruiken het ook voor het patat bakken. Multifunctioneel dus.”

Met welk project ben je nu bezig?
“Ik ben op dit moment bezig met een kabinetje. Dat is een klein kastje waar ik mijn pijpen in kan zetten, want ik heb nog een hobby en dat is pijp roken. In de toekomst wil ik een keukenmeubel maken voor op de camping en ik zit te denken aan een nieuwe kast.”

Ga je na corona door met deze hobby?
“Jazeker. Na corona moet ik nog steeds ergens mijn energie kwijt. En met meubelmaken train je ook een soort ‘praktische slimmigheid’. Die kun je niet alleen bij het meubelmaken inzetten, maar ook bij je werk.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Jeanneau van Beurden

    Doe mij maar een stoeltje!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *