Waarom wordt er nu nog Pasen gevierd?

Waarom wordt er nu nog Pasen gevierd?

Foto tijdens paasavond 2019 | Beeld: Koptische Kerk Den Haag

Voor veel Christenen is Pasen al geweest, maar voor de Orthodoxe kerken is het nu pas Pasen. Wie is zijn deze Orthodoxen en waarom vieren zij op een andere datum Pasen dan de Katholieken?

Om even duidelijk te zijn niet alle Orthodoxen vieren vandaag Pasen, alleen de Oriëntaalse Orthodoxen vieren het vandaag. Je kan dan denken aan Kopten (Egypte), Syrische, Eritrese en Ethiopische Orthodoxen. Daarnaast vieren ook een paar Europese landen Pasen op een andere dagdenk hier dan bij aan onder andere Griekenland, Georgië, Rusland en Oekraïne. 

Voor Pasen vasten de Orthodoxe Christenen. Het vasten is niet hetzelfde als het Islamitische vasten dat er vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet gegeten mag worden, maar de Orthodoxe Christenen nemen een veganistische levensstijl aan. De laatste week van het vasten is de Goede Week of de Lijdensweek. In deze week wordt het verhaal van Jezus zijn laatste dagen herdacht. “Bij ons in de Koptische kerk herdenken we de laatste dagen van Jezus voordat hij werd gekruisigd en daarna opstond. Dit doen we dagelijks door in de ochtend en avond te bidden en evangeliën te lezen over wat er allemaal is gebeurd die dag.” Weet Fady Mikhail van de Koptische Kerk in Den Haag te vertellen. “Op vrijdag is de dag dat we de laatste uren herdenken van Jezus, denk dan aan hoe hij is gestraft en uiteindelijk dood is gegaan. Aan het einde van deze dienst ‘begraven’ we een foto van Jezus om deze dan op zaterdagavond, tijdens de Paasmis, weer los te maken. En dan is het voor ons Pasen.” 

Vroeger vierde bijna alle kerken het op een andere datum. Sommige kozen ervoor om te kijken wanneer het Joodse Pascha feest was en andere hadden een vaste datum, namelijk 27 maart.  Dit veranderde allemaal toen er een nieuwe kalender kwam. “De Orthodoxe kerken kozen ervoor de Juliaanse kalender te gebruiken terwijl de Katholieke kerk ervoor koos om naar de Gregoriaanse kalender te veranderen.” Deze kalender werd in 1582 in Rome ingevoerd door Paus Gregorius. Dit is de kalender zoals we die nu kennen. 

Op een vraag die is gesteld aan Drs. S.J. Visser van Rijksuniversiteit Groningen over waarom de Orthodoxen Christenen op een andere datum Pasen vieren, gaf zij aan dat er nog naar twee andere aspecten gekeken wordt om te bepalen wanneer Orthodox Pasen valt. Er wordt gekeken naar de stand van de maan boven Jeruzalem en op welke datum het JoodsePascha valt. Wat vooral belangrijk is dat het orthodox Pasen na het joodse Pascha moet vallen, omdat dit zo in de bijbel beschreven staat 

De eerstvolgende keer dat zowel Pasen als het Orthodoxe Pasen samenvallen is op 20 april 2025. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *