Haagse Praat met de Raad met Tashin Çetinkaya #1

Haagse Praat met de Raad met Tashin Çetinkaya #1

Tashin Çetinkaya, fractievoorzitter Islam Democraten in Den Haag. De foto is genomen bij de Turks Islamitisch Culturele Stichting waar Çetinkaya voorzitter is.

Voor de rubriek Haagse Praat met de Raad zoomen wij in op de persoon achter de politicus. Wie zijn deze publieke figuren? En wat beweegt hen om politiek actief te zijn?  Dit keer spreken we met Tashin Çetinkaya, de fractievoorzitter van de Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad.

Voor het gesprek zijn we bij de Turks Islamitisch Culturele Stichting in Den Haag. Çetinkaya is hier sinds 2008 voorzitter en brengt veel van zijn tijd door op deze plekIn het gesprek met Çetinkaya leren wij hem kennen op een persoonlijke en kwetsbare manier. Dit begint met een verhaal over de poster waar hij voor staat. Op de poster zijn Atatürk en de koning te zien. Twee belangrijke mannen voor hem en de stichting. Çetinkaya vertelt lachend dat hij als kind in een fotoboek van zijn familie keek en op de eerste pagina een afbeelding van een chique familie zag staan. Hij had aan zijn vader gevraagd He pa, wie zijn deze mensen? Ik ken ze niet, waarop zij vader antwoorde “Dat is het Oranjehuis!” De sympathie naar het koninklijkhuis en Nederland is er bij Çetinkaya dus al van jongs af aan. “Ik ben mezelf geworden in dit land, dan moet je daar ook trots op zijn.” Tijdens het gesprek vertelt Çetinkaya meer van dit soort persoonlijke verhalen. Onder andere over zijn rol als mantelzorger van zijn moeder, waar hij het eigenlijk nooit over heeft.  

 

Hoe ziet een ideaal Den Haag eruit voor u?
Een ideaal Den Haag is voor mij dat de bewoners uit alle delen van de stad samen kunnen zijn. Hiervoor moeten de kas van de gemeente eerlijk over de stad verdeeld worden en de achterstandswijken ingelopen zijn. Ik vind het motto van Den Haag ‘stad van vrede en recht’ ook heel belangrijk en hecht daar veel waarde aan.

Welke passies heeft u naast de politiek? 
Ik ben een hele actieve en sociale bewoner. Ik help en begeleid graag mensen waar dit kan. Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, leefbaarheid en veiligheid. Ook help ik bij veel praktische dingen zoals een aanslag van de gemeente die gedaan moet worden. Als Turkse inwoners niet begrijpen wat ze moeten doen of de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheersen ben ik er voor ze om te helpen. Dit doe ik graag naast de politiek. Ook bezoek ik een paar keer per week een oudere man van in de tachtig om een praatje te houden en eten af te geven.

Wat zou u doen als u geen politicus was? 
Hetzelfde als nu, alleen dan zonder ook in de gemeenteraad te zitten. Wat ik nu doe, doe ik namelijk graag. Ik ben op mijn 17e al een stichting begonnen en later ook nog in de jaren 80. Altijd om werk te doen voor de bewoners en wat te kunnen betekenen voor Turkse gemeenschap in Den Haag. Ik ben hiermee begonnen door de problemen die ik in mijn straat merkte. Mensen worstelden met veel vraagstukken. Als het bijvoorbeeld om renovatie of lekkage bij hun woning ging wisten ze nog niet waar ze dit moesten regelen. Ik hielp hier dan bij. Zelfs vrouwen in de straat die naar de huisarts gingen of in de tijd van de zwangerschap naar de dokter moesten hielp ik. Ik ging mee om te helpen vertalen. Ik beheerste de taal al heel goed omdat ik jong naar Nederland ben gekomen. Door het helpen heb ik mijn sociale vaardigheid door de jaren heen ontwikkeld. 

Welke thema’s liggen u het meest aan het hart? 
Gelijkheid, racisme, investeringen in de woonsector en daklozen raken mij heel erg. Het doet mij pijn dat in 2021 nog mensen op straat liggen, huizen ontruimd worden, mensen in de schuld zitten en er een onderwijsachterstand is. Politiek gezien zet ik mij ook heel erg in voor deze punten.

Welk gemeenteraadslid uit een andere fractie is uw favoriet? 
Pieter Grinwis was echt wel mijn favoriet. Dit komt door zijn kennis, hij is oprecht en kan meedenken en dat is heel belangrijk. Hij is nu verhuisd naar de overkant. Sinds de verkiezingen zit hij namelijk voor Christen Unie in de Tweede Kamer. Politiek gezien zitten wij met de Islam Democraten wel meer in lijn met de linkse fracties, maar over het algemeen kan ik makkelijk met iedereen door een deur. Ik kan goed met Frans de Graaf van de VVD opschieten, heb geen moeite met Richard de Mos en zelfs met Sebastian Kruis van de PVV kan ik praten. Al zijn wij het over een aantal onderwerpen niet met elkaar eens. Het gaat mij erom dat de deur open is en we met elkaar kunnen communiceren. Ik zorg hiervoor door met iedereen te praten, ook buiten de gemeenteraad. Laatst heb ik nog met de wethouder van financiën Anne Mulder bij mij in de wijk in een privésfeer afgesproken. Hij kwam met zijn dochter fietsend naar onze wijk en toen hebben we een rondje gelopen en een hapje en een drankje gedaan. Zo kon ik hem deze kant van de stad laten zien. 

U bent twee keer door de meerderheid van de stemmen als raadslid gekozen, zonder bovenaan de kieslijst van Islam Democraten te staan. Wat maakt u zo populair onder de kiezers van Islam Democraten?
Dat ik twee keer de meerderheid van de stemmen heb gekregen komt denk ik door mijn inzet voor de bevolking. Ik ben dan wel de voorzitter van de Turks Islamitische bevolking in Den Haag, maar ik hou het juist heel breed. Ik kom net uit een gesprek met Ghanese moslims. Ik zoek graag mensen op van groepen die niet zo zichtbaar zijn. Juist de ongehoorde groepen hebben een grote waardering in mijn werk. Ik heb het afgelopen jaar ook heel veel moeilijke overlijdenszaken begeleid. Hiervoor ging ik zelf naar de families toe om het aan te bieden. Ze hoefden niet naar mij te komen. Het is toch wel prettig als je mensen in een moeilijke situatie kan helpen. Mijn actieve rol wordt heel erg gewaardeerd. Ik had zelfs meer stemmen dan de lijstrekker.

Waarom bent u nog niet de lijsttrekker van de partij? 
Ik heb andere plannen met de partij en de toekomst dus dat gaan we even afwachten. -Antwoord Çetinkaya voorzichtig.  –

Er is dus wel een kans dat we u de volgende verkiezingen als lijstrekker zien? 
Wie weet. 

U blijkt erg betrokken in de buurt, bent u ook een familiemens?
Zeker. Ik ben trotse vader van vijf kinderen en trotse zoon van een moeder van 87 die nog bij mij woont.Ik ben een echte mantelzorger voor haar, maar dat weet eigenlijk niemand. Het is eigenlijk voor het eerst dat ik dat aan iemand zeg. – Vertelt hij met een duidelijk geëmotioneerde blik.-Ik vertel dit soort dingen vaak niet omdat ik er geen verhalen van wil maken. Achter de schermen doe ik veel meer dan mensen eigenlijk weten. 

Daarnaast ben ik 28 jaar getrouwd en ik kan me niet herinneren dat mijn vrouw een week zonder mij boodschappen heeft gedaan. Ik doe dat graag met haar. Ik vind het heel belangrijk om tijd voor mijn familie vrij te maken. Het is niet reëel om veel tijd buiten te besteden en minder tijd met hen. Al heb je goede bedoelingen. Ik ben blij dat ondanks al mijn activiteiten de basis goed is thuis. 

Wat vinden uw kinderen ervan dat u raadslid bent?
Zij hadden eigenlijk niet anders verwacht, ik heb altijd al in de sociale tak gezeten en doe graag dingen voor mensen. Voor hen is het daarom ook niet gek dat ik in de gemeenteraad zit. Mijn jongste zoon weet niet beter, ik zit al bijna zijn hele leven in de gemeenteraad. 

Willen ze zelf ook in de politiek later?
Dat weet ik eigenlijk niet. Misschien de jongste, die is zo eigenwijs dat hij zou kunnen zeggen ‘ik kan het beter’. Maar hij is pas 11 jaar. In ieder geval zijn ze ook allemaal sociaal en maatschappelijk betrokken.   

 

Over de auteur

Jeanneau van Beurden

Journalist in opleiding

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *