Hoe eet je een tompouce?

Hoe eet je een tompouce?

Een oranje tompouce met slagroom en kleurrijke spikkels

Een oranje tompouce. Afgelopen Koningsdag vlogen er weer honderden over de toonbanken. Bij de plaatselijke bakker, maar ook horecagelegenheden verkochten ze to-go. De verjaardag van de koning is een typisch Oranjefeest en niet compleet zonder het eten van een oranje tompouce. Op 17 mei is koningin Maxima jarig, een goede reden voor een Oranjefeest met oranje tompouce. Maar wat is nou dé manier om hem te eten? Zonder te morsen, of moet juist alle room er tussen uit kunnen vallen? 

De HEMA staat bekend om haar tompoucen. Filiaalmanager Hendrik Jan Nederhorst geeft aan dat er veel verschillende manieren zijn hem te ‘verorberen’. Een traditionele manier is er volgens hem niet “Van mij mag iedereen zelf verzinnen hoe hij of zij hem op eet. Ik vind het zelf de kunst om het zo schoon mogelijk te doen. Liefst zonder bord en bestek.”  

Toch geeft de HEMA vijf manieren weer om een tompouce te eten. Namelijk: de kantelaar, de prikker, de splitter, de likker en de verbouwer. Tompouceliefhebber Lucas Hips geeft aan dat hij de kantelaar-techniek gebruikt. Hierbij draai je de tompouce een kwartslag en kun je gemakkelijk je vorkje erin steken. Het is dan wel met bord en bestek maar volgens Hips wel de netste manier om een tompouce te eten “Heel proper, zonder tien vingers vies te maken”.   

Op de splitter heeft Jeanneau van Beurden een leuke variant bedacht. Bij de splitter breek je de tompouce perfect doormidden en eet je beide helften afzonderlijk van elkaar. “Ik plak de onderkant en de bovenkant weer op elkaar”, aldus Van Beurden. 

Volgens patissier Wietse van der Meij is er niet echt een traditionele manier om een tompouce te eten. Al moet hij wel toegeven dat hij het erg leuk vindt om mensen ermee te zien klungelen. “Ik denk dat je hem het beste kan eten in fases. Het bovenste laagje eerst opeten en daarna de bodem met de room”. Zelf past hij deze techniek ook toe met een twist “de toplaag bewaar ik voor het laatste, die vind ik het lekkerste” zegt hij vrolijk.  

Bakkersmedewerker Anne-Roos Zweers eet haar tompouce met dezelfde twist als patissier Van der Meij. Echter vindt zij dat er wél een traditionele manier is. “Je moet de tompouce gewoon eten hoe je hem krijgt en lekker knoeien want dat hoort erbij.” 

Gelukkig zijn er genoeg mensen die er wel een kliederboel van maken. Dit bleek uit een eigen onderzoekje. Ik consumeer hem als een hamburger, alle room valt eruit, maar die eet ik na de tijd wel op. Het gaat in ieder geval niet netjes”. Ruben Kroes eet zijn tompouce “zoals in de verpakking en wanneer er wat valt, gauw een hap nemen!” Ook Noor Ottenvanger eet haar tompouce hoe ze hem voorgeschoteld krijgt. “Het is vast de domste manier” zegt zij spottend. “Gewoon happen en hopen” noemt Olivier Spronk het versnaperen ervan. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *