Album recensie: Girl in red – if i could make it go quiet

Album recensie: Girl in red – if i could make it go quiet

bilboard van spotify

Marie Ulven, ofwel Girl in red staat bekend om haar indiepop liedjes die zijn geschreven in haar slaapkamer. Haar debuutalbum ‘if i could make it go quiet’ is een stijlbreuk met haar eerdere muziek waarin ze openhartig de weg naar volwassenheid beschrijft.

De Noorse singer-songwriter is sinds 2018 uitgegroeid tot een van de populairste LGBTQ+ artiesten van haar tijd, tot het punt waarop “Do you listen to Girl in red?” een vraag naar iemands oriëntatie is geworden. In werkelijkheid maakt Marie muziek voor meer dan alleen de LGBTQ+ jeugd. Haar nummers over verliefd worden, jezelf ontdekken en mentale gezondheid zijn gemaakt voor iedereen.

‘Serotonin’ is de eerste track op het debuutalbum. In het door FINNEAS geproduceerde nummer behandeld Marie voor het eerst haar OCD, zingt over haar depressie en andere angsten. De diepe songteksten worden ondersteund door vrolijke muziek dat samen zorgt voor een geweldig nummer.

Marie gaat nog verder in op haar mentale gezondheid in het album. “There is a difference between body and mind”, zingt Girl in red in het nummer ‘Body And Mind’. Ze behandelt hier dat je gedachten niet altijd overeenkomen met je bedoelingen. In het rustige, door piano geleide ‘Apartment 402’ gaat ze juist in op de somberheid van depressie.

Marie zingt over haar gevoelens voor een persoon die alleen ‘s avonds laat naar haar toekomt voor aandacht en liefde in het nummer ‘midnight love’. “I keep going back for more, where there’s nothing from before”. Ze kan zich er niet van weerhouden om dit persoon haar liefde te geven, ondanks dat er niets is om aan vast te houden. Ook ‘hornylovesickmess’ gaat over liefde. “I treated you like trash and you deserve more than that.” Ze zingt onbeschaamd en openhartig over een relatie die ze heeft verkloot.

Het nummer ‘Rue’ is geschreven vanuit het perspectief van het karakter Rue Bennett (gespeeld door Zendaya) uit de HBO hitserie: Euphoria. Het nummer gaat over Rue’s mentale gezondheid, drugsgebruik en haar ingewikkelde relatie met Jules Vaughn (gespeeld door Hunter Schafer).

In het gehele album zijn duidelijk de invloeden van Billie Eilish’s ‘When We All Fall Asleep…’ en Lorde haar ‘Melodrama’ te horen. ‘if I could make it going quiet’ heeft alle kwaliteiten van een blockbuster popplaat. Met haar diepe, persoonlijke teksten en tegelijk ook vrolijke nummers is er geen twijfel mogelijk dat Girl in red nog veel verder zal doorgroeien in de muziekindustrie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *