Haagse praat met de Raad met burgemeester Jan van Zanen #8

Haagse praat met de Raad met burgemeester Jan van Zanen #8

Den Haag - 1 juli 2020 Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Foto Martijn Beekman

Voor de rubriek Haagse Praat met de Raad zoomen wij in op de persoon achter de politicus. Wie zijn deze publieke figuren? En wat beweegt hen om politiek actief te zijn?  Dit keer spreken we met Jan van Zanen, sinds juli 2020 de burgemeester van Den Haag.

Als de burgemeester het voor het zeggen had, was hij het liefst voor dit gesprek naar de kust gegaan. “De ruimte, de lucht, het water, de mensen en de eeuwige beweging, ik ben daar gewoon verliefd op”, vertelt Van Zanen vol overtuiging. “Als kind ben ik vaak naar de zee en de duinen geweest, mijn moeder was een strandmens en mijn broer ook.” Tijdens het gesprek laat Van Zanen merken dat hij graag tussen de mensen staat. Hij is openhartig en maakt duidelijk dat hij als relatief nieuwe burgemeester van Den Haag uitkijkt naar het beter leren kennen van de mensen uit de stad.

Hoe ziet een ideaal Den Haag er voor u uit? 
“Dat iedereen, maar dan ook iedereen er in vrede leeft, woont, werkt en studeert. Met zichzelf, met zijn omgeving en met zijn gezondheid. Vrede is heel belangrijk.”

Denkt u dat Den Haag dit punt zal bereiken?  
“Dat bereiken we in Den Haag net zo veel en net zo ver als ‘all over the world’, dus niet altijd, niet elke dag, maar vrede in jezelf kun je af en toe wel hebben toch?”

Welke passies heeft u naast de politiek?  
“Ik ben natuurlijk erg geïnteresseerd in de publieke zaak. Dat heb ik altijd gehad. Naast de politiek ben ik een gepassioneerde zwemmer, lezer en genieter met vrienden en vriendinnen. Ik hou van praten met en luisteren naar mensen. Daarnaast ben ik dol op muziek, als ik verdrietig ben of als ondersteuning bij vreugde. Muziek is belangrijk voor me. Ik heb jarenlang hoorn gespeeld en als jongetje blokfluit, ik ben best wel muzikaal. Ik kan ook wel een beetje zingen maar dat mag ik van mijn woordvoerder niet doen”, vertelt Van Zanen lachend. “Als hij er nu niet bij was geweest had ik nu onmiddellijk in iets leuks uitgebarsten.”

“Verder hou ik van lezen, teksten en schrijven. Nu heb ik heel wat passies genoemd, maar de belangrijkste blijft mensen.”

Wat zou u doen als u geen burgemeester was?  
“Als jongetje leek kok mij wel wat, dan kan je lekkere dingen maken.” Ook stratenmaker zag Van Zanen wel zitten. “Mijn ouders hebben vroeger een boerderij/garage gekocht die naast ons werd afgebroken en daar lagen allemaal oude gele steentjes. Daar kon je leuke straatjes meemaken.” Het jongetje waar Van Zanen het over heeft zie je langzaam weer in hem naar boven komen. “Mijn vader vond het vreselijk. Ik brak de straat dan altijd open, maar ik maakte het nooit af natuurlijk”, zegt hij lachend.

“Als ik op de brug zou staan tussen toen en nu zou ik waarschijnlijk journalist, schrijver of misschien wetenschapper zijn geworden. Ik vind schrijven en beschrijven van situaties en hoe mensen zich daartoe verhouden heel mooi.”

Op welke politieke mijlpaal bent u trots?
“De volgende”, luidt het korte, maar krachtige antwoord. “Mensen die politieke mijlpalen noemen bij leven zijn politiek gezien ten dode opgeschreven. Als ik dan toch in algemene zin iets mag zeggen, denk ik dat ik tot nu toe redelijk goed in staat ben gebleken mensen bij elkaar te brengen. Dat is eigenlijk mijn belangrijkste bijdrage.”

Wie is uw favoriete collega in de Haagse gemeenteraad? 
“Als burgemeester ben ik voorzitter van het college en van de raad. Daarvoor is mijn raadsgriffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts, goud waard. Dan heb je nog, Ralf Sluijs van de oppositie en Chris van der Helm uit de coalitie. Zij zijn plaatsvervangend voorzitter van de raad. Als ik niet kan, vervangen zij mij en dat is heel belangrijk.”

Sinds 2005 bent u al burgemeester, eerst van Amstelveen, toen Utrecht en nu van Den Haag. Wat vindt u zo leuk aan het zijn van burgemeester?
“Leuk is niet het goede woord”, zegt de burgemeester. “Gemeenteraadslid zijn is leuk, zeker omdat ik toen nog tot op zekere hoogte kon zeggen wat ik zelf vond. Sinds ik wethouder en later vooral burgemeester ben geweest, heb ik er veel verantwoordelijkheden bij gekregen. Die gaan soms helemaal buiten mij om. Dan heb ik er niet altijd meer invloed op. Leuk is samen met mijn kinderen zijn en naar de nieuwste James Bond film kijken. Burgemeester ben ik vooral met heel veel plezier.”

Wat zorgt voor het plezier? 
“Plezier ontleen ik vooral aan de mensen. Ik ben bij ze tijdens heugelijke momenten, maar ik ben er ook als ze het heel moeilijk hebben. Denk aan de tramaanslag in Utrecht. Of laatst bij de herdenking van de vijf surfers die in Scheveningen een jaar geleden omkwamen. Ik ben toen bij een informeel samenzijn geweest met familie, kennissen en sporters. Als ik op dat soort momenten een rol kan spelen, door te troosten of het verhaal te horen; daar ontleen ik mijn voldoening aan.”

In Den Haag bent u sinds juli 2020 burgemeester, tot nu toe alleen tijdens corona, waar verheugt u zich op nu de versoepelingen lijken door te zetten?
“Ik kijk er naar uit sportwedstrijden, theatervoorstellingen en restaurants te bezoeken. Straks zonder beperkingen de mensen in Den Haag beter te kunnen leren kennen en zij mij. Dat zijn de dingen die bij burgemeesterschap horen.”

“Op 4 mei heb ik in Bezuidenhout een krans gelegd. Daar zijn normaal honderden mensen bij, maar nu was ik slechts in het gezelschap van enkele mensen, waaronder één mevrouw van het comité. Ik had graag achteraf met de mensen in gesprek gegaan. Dat zorgt voor verbinding en zo leert de stad mij kennen.”

Bij het afscheid van de Golden Earring in het stadhuis danste u erop los. Bent u een muziek liefhebber?  
“Ik ben helemaal van de muziek. Al is de Koning er, ik beweeg.” Lachend voegt Van Zanen daaraan toe, “Het kan mij geen bal schelen, ik vind dat zo heerlijk. Je moet je ook realiseren waar ik was. Ik stond midden in corona, in die enorme hal van het stadhuis. Iedereen was emotievol over de Golden Earring en ineens wordt me daar toch even een partij geluid gemaakt met Radar Love. Als je dan stil blijft staan. Dan hou je niet van muziek.”

Waar luistert u graag naar?
“Het kan me niet mooi genoeg swingen. Nederlandstalig mag O, O, Den Haag natuurlijk niet ontbreken. Dat vind ik prachtig. Ik breng het weekend met je door in Scheveningen”, zingt de burgemeester plots. Al grapte hij eerder dat hij van zijn woordvoerder niet mag zingen. Lachend voegt Van Zanen toe, “dit was per ongeluk”. Hij verwijst met de tekst naar het nummer Weekend in Scheveningen van Louis Davids. Op de vraag wat de eerste vinylplaat is die hij kocht antwoordt hij wederom lachend en zingend. “Maybe tomorrow, maybe tonight, it’s such a wonderfull feeling, tada tadavan Earth & Fire. Ik herinner mij ook nog dat de single een oranjekleurig hoesje had. Geweldig.” 

U houdt online een fotodagboek bij, waarom doet u dit?
“Ik begon hiermee toen ik van wethouder in Utrecht, burgemeester in Amstelveen werd. Nog niemand kende mij daar en ze hadden er geen dagelijkse lokale krant. Dan zien de mensen me alleen op de momenten dat er wat te vieren of te betreuren valt en dat wilde ik niet. Straks denken ze dat ik alleen taart te eet en linten knip, al heb ik in al die jaren nog nooit één lint geknipt noch bij één 100-jarige een taartje gegeten. Dat sommigen denken dat dat wel zo is vind ik vreselijk. Het onderstreept alleen maar het idee dat burgemeesters helemaal niks doen. Ik begon het fotodagboek om te laten zien wat het werk inhoudt. Demystificatie. Het werk is saai en taai. En ik wil bovendien geen sfinx zijn. Mensen hebben het recht dat te weten. Burgemeesters zijn normale mensen. En in Amstelveen was het een manier om de mensen mij wat beter te laten leren. Ben er niet meer mee gestopt.”

Over de auteur

Jeanneau van Beurden

Journalist in opleiding

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *