Column- Rustaaahg rijbewijs kan wel ff durâ

Column- Rustaaahg rijbewijs kan wel ff durâ

Na veel gezwoeg en jarenlang gesteggel met het CBR, een logistiek geweldig geregelde instantie trouwens, ben je als 19-jarige door het dolle heen als je dan eindelijk je rijbewijs haalt. Wat een verademing, geen gezeik meer met instanties. Je hebt je rijbewijs gehaald en bent van al dat gedoe af. Tenminste dat denk je dan. Vroeger belde je na die heugelijke dag het gemeentehuis of dichtstbijzijnde kantoor om na een paar werkdagen je papiertje op te halen. Als je echt haast had kon dat zelfs met spoed. Zo makkelijk kom je er nu in de gemeente Den Haag niet meer vanaf. De afspraak voor de aanvraag, mind you ,daarna heb je ook nog niks in handen want het eigenlijke document moet dan nog geproduceerd worden. Kan op zijn vroegst 2 maanden later. Uiteraard mag er in de tussentijd niet gereden worden omdat je nog niet in het bezit bent van een rijbewijs. Dit, kun je wel voorstellen, is natuurlijk ideaal voor een beginnend bestuurder die aangeraden wordt om ‘kilometers te blijven maken’ en ‘zo snel mogelijk ervaring op te doen’.

Den Haag een stad met maar liefst bijna 550 duizend inwoners die ieder hun eigen leven leiden binnen onze prachtige stad. Levens met familie, vrienden, werk, een huis en ieders eigen probleempjes en vragen. Daarvoor zou je zeggen dat ze terecht kunnen bij één van onze o zo geliefde instanties. Binnen een stad klop je dan aan bij het gemeentehuis. Den Haag had voorheen één gemeentehuis en twee kantoren, ieder in een centraal deel van de stad. Vlak voor corona is om onduidelijke redenen het kantoor in Scheveningen gesloten. Wat betekent dat alle aanvragen van vuilnis ophalen tot het melden van overlast, aanvragen van paspoorten of andere documenten en talloze andere zaakjes van die 550 duizend inwoners moet plaats vinden op 2 fysieke locaties. Gooi daarbij ook nog Corona in de mix, waardoor je nu sowieso niet meer zonder afspraak de kantoren binnen kunt stappen en er ontstaan dus absurd lange wachttijden. 

Ik hoor inmiddels de gekste verhalen om me heen. In het begin merk je natuurlijk niet direct de gevolgen van zo’n sluiting. De probleempjes stapelen zich op, hoe dat vaak gaat. Voor corona was er voor zover ik weet ook nog niet echt iets aan de hand, als je nu iets nodig hebt vanuit de gemeente ben je echt de Sjaak. Denk aan mensen die nu maanden moeten wachten op een ID. Hierdoor een contract van een werkgever niet kunnen ondertekenen en dus in de tussentijd werkloos zijn terwijl ze wel zijn aangenomen voor de baan. 

Daarom bij deze mijn oproep aan onze geweldige burgemeester Van Zanen. Doe hier wat aan! De gemeente heeft het waarschijnlijk erg hard te verduren gehad door corona maar, het wegbezuinigen van zoiets essentieels kan denk ik echt niet de bedoeling zijn. De problemen die hierdoor ontstaan zijn ridicuul. Vooral als je weet dat er voorheen nooit problemen waren en het zo simpel te verhelpen is. Als het fysieke kantoor heropenen zo’n groot probleem is kunnen we toch ook meer online gaan doen? We leven in 2021, kan ik mijn gegevens voor dat domme kaartje niet gewoon doorgeven via de website van de gemeente? Mij bekruipt inmiddels het gevoel dat ik over 2 maanden ineens getik hoor op mijn ruit van een postduif die mijn rijbewijs even komt bezorgen, “groetjes, de gemeente den Haag”. Ik geloof zelfs dat zo’n duif het sneller zou kunnen doen en dat heeft dan tenminste nog wat. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *