Oranjekoorts op de Marktweg in Den Haag

Oranjekoorts op de Marktweg in Den Haag

Het EK begint over iets minder dan 2 weken, maar in de Marktweg in Den Haag zijn ze er al weken volop mee bezig. De straat kleurt bijna helemaal oranje van de vlaggetjes en spandoeken. Voor de tweede keer op rij is de straat uitgeroepen tot Oranjestraat van Nederland.

Het afgelopen EK in 2014 zag de straat er rond deze tijd ook al zo oranje uit, volgens de bewoners wordt het deze editie nog gekker. In datzelfde jaar werd de straat dus ook al officieel uitgeroepen tot “Oranjestraat van Nederland”. Alle buurtbewoners dragen zijn of haar steentje bij aan het versieren. Na het werk gaan de bewoners meestal gezamenlijk door met de opbouw van de straat, maar wie vrij is klust overdag ook door. “Het wordt iedere keer gekker” zegt bewoner Raymond Swennes. Hij is blij dat hij de straat weer mag versieren en dat het hele feest überhaupt door kan gaan. Na zo’n sombere tijd is men wel weer toe aan wat gezelligheid. “Het zorgt voor weer wat leven in de brouwerij” zegt Swennes. 

Huizen, lantarenpalen, afvalcontainers, gevels, werkelijk alles in de straat is ingepakt in oranje spandoeken. De meeste versieringen zijn gedoneerd door winkeliers in de wijk maar alle buurtbewoners stopten gemiddeld 4 euro in de gezamenlijke pot. Met de prijs, een wedstrijd van bouwketen HORNBACH en radiostation Veronica, hebben ze een coronaproof buurt barbeque gewonnen met een optreden van John de Bever. ‘We zijn superblij en supertrots. We hebben twee keer op rij gewonnen, in 2014 ook al. We houden de titel in de wijk, die gaat nooit meer Den Haag uit’, zegt een dolenthousiaste Danny van Dijk tegen Den Haag FM.  

“We blijven sowieso iedere dag vlaggentjes ophangen. Dat deden we het afgelopen EK ook. Dit is natuurlijk de kers op de taart voor ons. Wij wisten al dat we de mooiste waren, maar nu is dat bij deze ook weer bevestigd.” vertelt bewoonster Thea aan ons. Den Haag kent meerdere van dit soort oranje straten, maar de Marktweg steekt er toch met kop en schouders bovenuit. Tot het EK blijven de bewoners dus nog door versieren. Er hangt inmiddels al zo’n 20 kilometer aan vlaggentjes maar ze streven er naar de 25 kilometer te behalen. Als we de spandoeken mogen geloven weten we een ding zeker “oranje wint die beker”.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *