Demonstratie Malieveld: #NietMijnSchuld 

Demonstratie Malieveld: #NietMijnSchuld 

Het poppodium na afloop van optredens

#NietMijnSchuld; dat was de nationale demonstratie tegen het huidige leenstelsel. Afgelopen 3 juni gingen studenten massaal de straat op om hun stem te laten horen. “We staan 1-0 achter met alles!”, aldus een demonstrante uit de leenstelselgeneratie. Zij willen compensatie en een goede basisbeurs voor toekomende studenten.  

Een groot podium met doeken van het FNV United en de standpunten eronder vermeld. ‘Een schuldenvrije basisbeurs, compensatie voor de leenstelselgeneratie en de onderwijskwaliteit die omhoog moet.’ Er staat harde muziek aan, die vanaf kilometers ver al te horen is. Er wordt een parodie gezongen. “Gericht naar de VVD”, zegt iemand van de organisatie. In de parodie wordt spottend verwezen naar de toeslagenaffaire en de oplopende schulden.  

Het Malieveld, wat met een demonstratie normaal gesproken helemaal afgeladen is, leek bijna rustig. Er stonden verscheidene touringbussen die actievoerders naar de bestemming toebracht. Daarnaast was de politie paraat. Op elke hoek was een busje te zien. Het leek bijna onnodig. 

De mensen die er stonden waren in het rood gekleed en droegen een bijbehorende mondkap waarop ‘ik staak’ in blokletters staat vermeld. Zij dragen vlaggen en spandoeken. De meest voorkomende tekst is #NietMijnSchuld. De meeste geven aan er te staan voor hunzelf maar ook voor de toekomende generaties. Verder draagt een demonstratie een spanbord met ‘nu daden’. “We horen van alle partijen goede signalen, behalve van de VVD. We zijn de dupe en krijgen van alles te horen maar zien niks.”  

Sommige teksten hebben er een illustratie bij. Zo was er een spanbord dat de situatie in weinig tekst, heel versimpeld en hars uitlegde. Het plaatje zei het volgende: Toen de overheid de basisbeurs afschafte kregen vele studenten burn-outs, extra stress en achterstanden in de samenleving, maar daar kijkt de overheid dan niet naar om of van op. “We staan overal achter. We starten met schulden en woningen worden steeds duurder, het is niet eerlijk.”, geeft de desbetreffende actievoerder aan. 

Naast studenten, kwamen er andere groepen die hiervoor pleiten. Zo stonden er activisten folders uit te delen. Met daarop grote, dikgedrukte letters met de tekst “Schuldenvrij studeren, gratis onderwijs, laat de kapitalisten betalen!” Dit wil de organisatie doen door studieschuld kwijt te schelden, collegegeld af te schaffen, een publieksinvesteringsprogramma en een controle van studenten en personeel. Iemand die folders uitdeelt, vertelt aan elke voorbijganger hetzelfde verhaal. “Wij willen dit probleem bij de harde kern aanpakken en analyseren de geschiedenis erachter.”, aldus de folderaar. Ook geeft hij aan dat je pas een resultaat hebt wanneer je het gehele economische systeem aanpast. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *