Coronavaccinatie geregistreerd in gele boek

Coronavaccinatie geregistreerd in gele boek

Gele boekje van de GGD. Beeld: Mina Emad Walliam

Vanaf vandaag kun je op verzoek je corona vaccinatie in het gele GGD-boekje laten registreren. In eerste instantie was demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geen fan van dit idee. Hij vond het te veel tijd in beslag nemen en het was nog onduidelijk wat de status van het boekje in Europa zou zijn.  

Het gele GGD-boekje is voor reizigers die regelmatig naar het verre buitenland gaan het document waar in staat waar ze voor zijn. Naast de registratiekaart kan je vanaf nu dus ook de  coronaprik daarin laten registreren. De GGD benadrukt wel dat het nog geen status heeft als officieel vaccinatiebewijs in Europa en daarbuiten.

Het is ook mogelijk om de stempels met terugwerkende kracht te laten zetten. GGD Haaglanden heeft drie locaties aangewezen waar dat kan: 

  • Haags Kwartier 55, Den Haag (Cars Jeans Stadion) 
  • Sportlaan 600, Den Haag (Voormalig Rode Kruis Ziekenhuis) 
  • Mozartlaan 664, Delft (Voetbalvereniging Delfia) 

Tot 20 juni aanstaande is het mogelijk om de stempel met terugwerkende kracht te halen.  Meer informatie, waaronder de openingstijden vind je hier 

Uitgeverij SDU, die de gele boekjes maakt, meldde vrijdagochtend dat ze het heel druk hebben met bestellingen voor de boekjes. Voor de corona crisis verkochten ze zo’n 300.000 per jaar. Nu kreeg de uitgeverij in korte tijd ruim 50.000 aanvragen binnen. De website lag er op een gegeven moment zelfs uit. SDU laat wel weten dat ze meer dan genoeg boekjes op voorraad hebben en verwachten daarom geen vertraging in de levering. 

De overheid benadrukt dat ze op Europees niveau druk bezig zijn met de ontwikkeling van een app. Deze kan gebruikt kan worden als vaccinatiebewijs bij het reizen of bij het bezoeken van een concert. Naar verwachting kunnen mensen vanaf juli met de CoronaCheck-app aantonen dat zij gevaccineerd zijn. Sinds zaterdag kan via die app al worden aangetoond dat iemand recent negatief is getest op het coronavirus. Op 15 juni wordt er tijdens een Europese top besloten welke richtlijnen er gehanteerd gaan worden. Deze zouden op 21 juni van kracht moeten gaan. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *